Çiğli’deki spor salonu açılışında, İzmir Körfezi'nin iki yıldır onay bekleyen ÇED raporunu bir kez daha gündeme getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Taş ocaklarına, maden ruhsatlarına ÇED raporu istemiyorsun ama yüzülebilir körfez için iki yıldır bahane uyduruyorsun. Efemçukuru’na ÇED nasıl verildi? Kaç günde verildi? Vatandaşın tarlasına, damına, köyün içine RES’ler. ÇED raporu alınarak mı koyuldu? Körfez projesi, dünyanın en önemli çevre projesidir ve bu ÇED oyalanmıştır.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi desteğiyle Çiğli Belediyesi tarafından yaptırılan Çiğli Çok Amaçlı Spor Salonu törenle açıldı. Açılış törenindeki konuşmasında, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın Karşıyaka Tramvayı’nın bölge hastanesine kadar uzatılması talebine cevap veren Kocaoğlu, “Tramvayın bölge hastanesine kadar uzatılması, kürsüden verilecek söz değil. Etüdü yapılıp ona göre değerlendirilecek bir konudur. Bir problem yoksa herkes biliyor ki İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu yaptıracak güçtedir.” dedi.

Başkan Kocaoğlu, konuşmasında ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıklamalarını eleştirdi. Eroğlu’nun İzmir’in konularını bilediğini ileri sürerek, “Keşke konulara bilerek yaklaşsaydı, çok daha iyi olurdu. ‘İstanbul’un trafik sorununu İstanbul Büyükşehir Belediyesi çözüyor. İzmir’in trafiğini İzmir Büyükşehir Belediyesi çözmüyor. O zaman biz devreye girer, çözeriz.” demiş. Pekiyi bu laf ne zamana kadar? Bu laf, 7 Haziran’a kadar. Siz 2015 yılı bütçesinden raylı sistem için Ankara’ya 955 milyon TL, İstanbul’a da 750 milyon TL para ayırırken İzmir’e ne kadar ayırdınız? Koskoca bir sıfır.” diye konuştu.

‘GÖRDES'TE PROBLEM VAR’

Bakan Eroğlu’nun, “O zamanki Başbakanımız, şimdiki Sayın Cumhurbaşkanımız bana talimat verdi. 'Veysel Hoca, git şu İzmir’in su sorununu çöz.' dedi. Ben de Gördes Barajı'nı yaptım, İzmir’in su sorununu hallettim.” açıklamasına da cevap veren Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Yaptığımız çalışmalarla İzmir’in su kaçaklarını önleyerek sarfiyatı düşürdük. Tahtalı ve Balçova barajlarıyla Halkapınar, Manisa Sarıkız, Göksu ve Menemen kuyularını topladığımızda, İzmir’in potansiyeli yetmektedir. Gördes Barajı’nın suyu verilmesin demiyoruz, verilsin ama Gördes Barajı suyu o hale geldi ki durmadan söyleniyor. Bu da bir bakıma Gördes Barajı’ndan başka bir şey yapılmadığının tescili oldu. Bunu eleştirmek için söylemiyorum ama şu anda Gördes Barajı boşaltılmış durumda. Gördes Barajı’nda problem var. Zemini yeniden yapılacak, ondan sonra su verilecek. Dolayısıyla Gördes Barajı’nı sürekli tekrarlamak doğru değil.”

‘YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ İÇİN İKİ SENEDİR BAHANE UYDURUYORSUN’

"Körfez" projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iki senedir oyalanmadığını da hatırlatan Kocaoğlu, “İki senedir Körfez’in ÇED süreciyle uğraşıyoruz. İki senedir o genel müdürlük, bu bakanlık top yuvarlıyoruz. Proje sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi projesi değil. Proje, hem İzmir Limanı’nı büyütecek hem de körfezi yüzülebilir bir hale getirecek bir projedir. Çiğlililerin denize girebilmesinin birinci koşulu, körfezin yüzülebilir hale gelmesidir. Şu anda bir propogandaya başladılar, ÇED’i bakanlık, hükümet engellememiş, evraklar eksikmiş. Bu seçime kadar Körfez ÇED’inin oyalanacağını zaten tahmin ediyorduk. Şimdi seçimden sonra göreceğiz. Körfezin ve limanın büyümesini dört sene erteleyecekler mi, hep birlikte yaşayıp göreceğiz.” diye konuştu.