İzmir’de 2009-2011 yılları arasında yapılan bazı imar düzenlemeleriyle ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eski ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 128 üyesinin, görevi kötüye kullanma iddiasıyla 1 ile 3 yıl arası hapis cezası talepleriyle yargılandığı davaya, İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Kocaoğlu, mahkemedeki ifadesinde, "16 büyükşehir belediyesinde bu tür davalar görülmüş mü?" diye sordu.

İzmir'de 2009-2011 yılları arasında, Karabağlar ilçesi Tahsin Yazıcı Mahallesi'nde, ortaokul alanıyken eğitim ve sosyal tesis alanı olarak yapılan değişiklikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün görüşünün alınmadığı, yine aynı ilçede park jeolojik yapı yasaklı koruma alanları ve orta yoğunluklu konut alanı olarak belirlenmiş bölgenin ölçeklere uyulmadan konut alanı olarak belirlendiği, Buca ilçesindeki bir arazide arka bahçe mesafesine uyulmadığı, Seferihisar ilçesindeki arazilere de kıyı imar planına aykırı imar uygulaması yapıldığı iddialarıyla şikayette bulunuldu. Buca, Seferihisar ve Karabağlar ilçelerinde yapılan bu beş imar değişikliğiyle İmar Yönetmeliği'ne aykırı düzenlemeler yapıldığına ilişkin şikayetin ardından, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in verdiği izinle cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hakan Evgin, iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu.

İddianamede, Başkan Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 128 sanık hakkında, TCK 257/1. maddesi uyarınca görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 1 ile 3 yıl arasında hapis cezaları istendi. Kocaoğlu, dönemin ilçe belediye başkanları ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP ve CHP’li üyelerinin de aralarında bulunduğu 128 sanıklı davaya bugün başlandı. İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar arasında yer alan Aziz Kocaoğlu ile CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, o dönemde bazıları meclis üyesi olan AK Parti'li Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, CHP'li Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile diğer bazı sanıklarla avukatları katıldı.

Mahkemede ifade veren Kocaoğlu, iddianamede belirtildiği gibi bir suç olmadığını söyleyerek, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi yaklaşık yedi sekiz yıldır bu tür davalarla uğraştığı kadar diğer 16 büyükşehir belediyesi hakkında bu tür davalar görülmüş müdür? Bunun incelenmesini talep ediyorum." dedi. Suçlamaları kabul etmediğini ve beraatini istediğini belirten Kocaoğlu, ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını bu aşamada istemediğini, çünkü suçsuz olduğunu dile getirdi.

Savunmaları dinleyen mahkeme heyeti, davayı 18 Mart 2015 tarihine erteledi.