Türkiye'nin en borçlu ikinci yerel yönetimi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, 6 milyar liraya yaklaşan borcuna rağmen kamuoyunda ‘israf ve savurganlık' olarak nitelendirilen uygulamalardan vazgeçmiyor. Belediye, her yağmurdan sonra çöken altyapıyı düzeltmek yerine, robot, dinozor, süs havuzu, saat, giriş kapısı gibi masraf kalemleri oluşturuyor. Son olarak ortaya çıkan bir belgeye göre, Büyükşehir Belediyesi, şehrin çeşitli noktalarına yaptığı süs havuzlarının onarım ve temizliği için belediye bütçesinden tam 1,4 milyon lira harcama yapacak. Belediye, geçen yıl da meydan, kavşak gibi noktalara ‘estetik saatler' ile giriş kapıları dikmiş, bunun için de 31 milyon lira harcamıştı. Daha önce de Ankapark için yurtdışından ithal edilen dinozor heykelleri ve parçaları için de 8,6 milyon lira harcandığı ortaya çıkmıştı.

Büyükşehir Belediyesi'nin, ‘şehre estetik kazandırmak' amacıyla kavşaklara ve meydanlara yaptığı fıskiyeli havuzlarının sadece ‘bakım ve onarım' bedeli dudak uçuklattı. 2014 yılında yapılan ihale ile 2015 yılı boyunca şehrin farklı yerlerindeki 127 adet süs havuzunun bakım, onarım ve yeni malzeme alımı için tam 1 milyon 399 bin 836 harcanacak. İhaleyi Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın yaptı. Kamu İhale Kurumu Elektronik Kamu Alımları Platformu'ndaki bilgilere göre, süs havuzları için 26 Kasım 2014 tarihinde ihale yapıldı. İş için üç firma teklif verdi, maliyet için de yaklaşık 2 milyon 625 bin 172 lira olarak öngörüldü. İhaleyi, 1 milyon 399 bin 836 lira ile BLT Mühendislik Makina İnş. San. Ve Tic. LTD. şirketi aldı. 14 Ocak 2015'te sözleşmenin imzalanmasıyla başlayan iş yapımı 31 Aralık 2015'te sona erecek.

Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinin 6 milyar liraya yaklaşan borçlarına rağmen, saat, dinozor, robot, süs havuzu, giriş kapıları gibi kalemlere büyük paralar harcaması vatandaşlar tarafından sık sık eleştiri konusu oluyor. Şehir plancıları ve mimarlar da yapılan işlerin ‘estetik' olmadığını dile getiriyor. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de Cumhuriyet Halk partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (CHP) grupları, belediye kaynaklarının 'çarçur edildiğini' savunarak, ‘israf yapılıyor' eleştirisinde bulunuyor.

YENİ SÜS HAVUZLARI YAPILDI

2015 yılında da Büyükşehir Belediyesi, ‘şehre estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla' süs havuzları yapmaya devam etti. Geçen ay Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, şehrin farklı noktalarına yeni havuzlar yapılacağı bilgisi verildi. Açıklamada, “Başkent'i güzelleştirmek ve estetik değerler kazandırmak için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, sıcak yaz günlerini dekoratif havuzlarla karşılayacak. Büyükşehir Belediyesi'nin kent içerisindeki kavşaklarda yaptığı dekoratif havuzlar, aydınlatılmış haliyle de görsel zenginliğe ayrı bir görünüm kazandırıyor.” ifadelerine yer verildi.