Nükleer Karşıtı Platformu Ankara Yeni Bileşenleri, Akkuyu Nükleer A.Ş’nin televizyon, bilbord ve gazetelerde Akkuyu’ya kurulmak istenen nükleer santral ile ilgili verdiği reklamlar hakkında, Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

Adliye önünde toplanan grup üyeleri, ‘Ölümün reklamı olmaz’, ‘Radyoaktif hayatlar istemiyoruz’, ‘Nükleere inat yaşasın hayat’ döviz ve pankartları açtı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın, AK Parti hükümetinin hız kesmeden icraatlarına devam ettiğini söyledi.

Yalçın, “Bazı çıkar odaklarına ve sermaye gruplarına rant sağlamak için her imkanı değerlendiriyor. Adeta krizleri fırsata çeviriyor. Öyle ki tüm ülkeyi felç eden elektrik kesintisinin yaşandığı gün, sorunu çözmeye kalkışmak bir yana dursun, sorunun kaynağını bile araştırmak zahmetine girmeyenler, yaşanılan krizi fırsata çevirerek hemen o günün gecesinde nükleer santral kurulması ile ilgili yasayı Meclis’ten geçirmiştir.” dedi.

"KAYIP KAÇAKLARIN ÖNÜNE GEÇİLEREK BİLE YETERLİ ENERJİYE ULAŞILABİLİR"

Kendi beceriksizliklerini ‘Yetersiz Enerji Altyapısı’ bahanesiyle gizleyerek, halkı nükleere mecbur olduklarını ikna etmeye çalıştıklarını belirten Yalçın, Türkiye’nin mevcut gücünün, düzgün planlandığı takdirde sadece kayıp kaçakların önüne geçilerek bile yeterli enerjiye ulaşabileceğini söyledi.

Nükleer masallara dur demek için bir araya geldiklerini anlatan Yalçın, “Masalları anlatırken kullandıkları reklamlarla kamuoyunu yanlış yönlendiren Akkuyu Nükleer A.Ş, nükleer santral ve nükleer enerji konusunda toplumun eksik bilgi düzeyini kullanarak haksız menfaat temin ederek, nükleer santraller hakkında eksik ve yanıltıcı bilgiler vererek, ülkemiz insanlarını yanlış bilgilendirmektedir. Reklamda, ‘Bu gurur Türkiye’nin, bu yatırım hepimizin. Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi; Akkuyu Nükleer’ ifadeleri gerçeği yansıtmadığı gibi aldatıcı ve toplumun bilgi eksikliğini istismar etmekle, kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir.” şeklinde konuştu.

Reklamda kullanılan çocuk yaş gruplarına, milli sporcu ve Türk bayrağı temalara dikkat çeken Yalçın, bunların halkı aldatma çabasının bir parçası olduğunu kaydetti. Yalçın, “İşte bu nedenlerle söz konusu firma için ‘Yanıltıcı içerikte reklam verilmesi, Türk Bayrağı Kanunu’na, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’ne aykırı davranış, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu” işlediği yönündeki suç duyurumuzu savcılığa veriyoruz.” dedi.

Firma yetkilileri hakkında kamu davası açılmasını isteyen Yalçın, reklam filminin gösteriminin durdurulmasını, belediye panolarındaki reklam afişlerinin ise kaldırılması gerektiğini söyledi. Yapılan açıklamanın ardından suç duyurusunda bulunan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.