Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesindeki Müslümanlara yönelik zulmünü Başkent'te protesto eden bazı sivil toplum kuruluşları, Çin mallarını boykot çağrısı yaptı. Kızılay’da bir araya gelen STK üyeleri, ‘Doğu Türkistan’daki zulmü lanetliyoruz’ pankartı astı.

Grup adına konuşan Oda Başkanı Mehmet Okkalı, sözlerine Sivas Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Okkalı, uluslararası toplumun Uygur Müslümanlarının sorununa seyirci kalmasını kınadı. Doğu Türkistan’da yaşayanların en temel hakkı olan inanç hürriyetlerinin gasp edilmesinin kabul edilebilir olmadığını aktaran Okkalı, “Çin, Doğu Türkistan’a baskı uygulamaktan, vicdanları yaralamaktan, insan haklarını çiğnemekten, din ve vicdan hürriyetini gasp etmekten bir an önce vazgeçmelidir. Modern dünyanın gözleri önünde Uygur Türklerine sistematik olarak işkence edilmekte, söz konusu Doğu Türkistan olduğunda İnsan Hakları Beyannameleri herhangi bir hüküm teşkil etmemektedir.” şeklinde konuştu. Okkalı, Çin’e gerekli uyarıyı vermek amacıyla 100 bin kişilik meslek mensuplarını Çin mallarını boykot etmeye davet etti.

Doğu Türkistan’daki Müslümanlara yönelik saldırıları Çin Büyükelçiliği önünde protesto eden Memur-Sen üyeleri de Çin mallarına boykot çağrısı yaptı.