Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla Konya Barosu’nun adli binasında hizmet veren fotokopi odalarının elektriğini kestirdiğini iddia etti. Kayacan, baro olarak hukuk, demokrasi ve insan hakları konusundaki yanlışları dile getirdikleri için böyle bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını savunarak, “Öyle zannediyorum ki bizim hukukun yanındaki duruşumuzdan rahatsız oldular ve bizim sesimizi kesmek için elektriğimizi kestiler. Ama unutmasınlar ki bizim güç kaynağımız, ana şalterimiz ana elektrik kaynağımız hukuktur, hukukun üstünlüğüdür, demokrasidir, insan haklarıdır, evrensel değerlerdir.” dedi.

ADALET BAKANI, BAŞSAVCIYA FOTOKOPİ MAKİNASI TALİMATI VERMİŞ

Cihan Haber Ajansı'nın konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Konya Baro Başkanı Kayacan, yaklaşık 8 yıldır Konya Barosu’nun adliyenin A ve G bloklarında fotokopi makineleri ile hizmet verdiğini dile getirdi. Kayacan, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Adalet Bakanlığı’nın talimatı üzerine 2 ay önce baroya tebligat göndererek 2 odanın boşaltılmasını istediğini ifade etti. Türkiye’deki hiçbir baroda böyle bir uygulama yapılmadığına değinen Kayacan, şunları söyledi: “Başsavcılık, gerekçe olarak adliye içerisindeki idari hizmetlerin kendileri tarafından yürütüleceği şeklinde. Bu konuda Bakanlığın bir vakfı var ve bu vakıf aracılığıyla yürütüleceği söyleniyor.”

BAŞSAVCI SÖZÜNDE DURMADI

Konya Barosu'na 2 ay önce yapılan tebligattan sonra Başsavcılık ile görüşmeler yapıldığını aktaran Kayacan, şunları kaydetti: “Görüşmelerimiz neticesinde Başsavcı, baro yetkililerine ‘tamam, biz bu tasarrufumuzdan vazgeçtik’ şeklinde bir ifade kullanmıştı. Ancak başsavcılık, cuma günü itibariyle A ve G bloklarda fotokopi makinelerinin bulunduğu odaların elektriğini kestirdi. Bunun üzerine Baro yetkililerimiz, Başsavcı’ya ‘bu konudaki tasarrufunuzdan vazgeçtiğinizi söylemiştiniz’ şeklinde itirazda bulununca ‘ne yapayım, bana da Bakanlık'tan talimat geliyor. Bakanlık 'aç derse açarım, açma derse açmam.’ şeklinde cevap vermiş.”

Başsavcılığın tebligatı üzerine 60 günlük dava açma süresi olmasına karşın, Başsavcı’nın olumlu yaklaşımı nedeniyle konuyu mahkemeye taşımadıklarına değinen Kayacan “Bizim, bu uygulamaya karşı 60 günlük dava açma sürecimiz vardı. Ancak biz ikili görüşmelerle bu sorunu çözmüştük. Şifahen çözülen bir sorunu yargıya taşımak olmazdı. Devletin başsavcısı bize ‘tamam bu konuyu hallettik’ diyor. Biz başsavcıya güvendik ve iyi niyet gözeterek yargıya götürmedik. Bu yüzden artık dava açmamız da söz konusu değil.” diye konuştu.

FOTOKOPİ MAKİNASIYLA BAROYA BASKI

Baro Başkanı Kayacan, Konya Barosu’nun hukuk ilkeleri karşısındaki dik duruşu nedeniyle fotokopi odaları üzerinden baroya baskı kurulmaya çalıştıklarını iddia etti. Kayacan, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi adliyelerde baroların fotokopi hizmeti verdiğine değinerek bu kararın yalnızca Konya Barosu için alındığını savundu. Kararın, Türkiye genelinde uygulanacak olsa makul karşılanabileceğini ifade eden Kayacan, “Bize haber verilmeksizin iki fotokopi odasının elektriklerinin kesilmesi ne kadar çirkin bir şey. Cuma gününden bu yana elektriklerimiz yok. Tabi bu tuhaf ve garip bir tasarruf. Çünkü sadece Konya Adliyesi’nde Konya Barosu’nda böyle bir uygulama yapıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir adliyelerinde barolar tarafından fotokopi hizmeti verilmektedir. Ülke genelinde alınmış bir tasarruf veya karar değil.” dedi.