Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatların aranma tartışması nedeniyle Başsavcı Hadi Salihoğlu, giriş noktasında avukatlarla görüşerek iknaya çalıştı. Baro Başkanı Kocasakal da aranmanın kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Günlerdir devam eden arbede nedeniyle avukatların eşitlik istemeleri üzerine bugün hakim ve savcıların da x-ray kabininden geçerek adliyeye girmeye başladı.

Adliyede geçtiğimiz hafta Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınarak şehit edilmesi olayından sonra avukatlar ve çantalarının da x-ray cihazından geçilmesine karar verilmişti. Tartışmalara ve müdahalelere neden olan bu uygulama nedeniyle Başsavcılık ve Baro yönetimi arasında görüşmeler devam ediyor.

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile Başsavcı Hadi Salihoğlu bu sabah bir araya geldi. Yapılan toplantının ardından Salihoğlu ile Kocasakal beraber tartışmaların yaşandığı arama noktasına geldi.

Burada x-ray cihazından geçmek istemeyen avukatlarla görüşen Başsavcı Salihoğlu, aramanın söz konusu olmadığını belirtti. Salihoğlu, x-ray cihazından geçmek istemeyen bir avukata “Hepimiz biz dahil olmak üzere sabır istiyoruz.” diyerek avukattan anlayış göstermesini istedi.

Başsavcı Salihoğlu cebinden kendi çipli kartını çıkartarak “Avukat bey sizin çipli kartınız var mı? Bakın benim de çipli kartım. Biz de okuttuk. Bu bir arama değil. Önleme çalışması.” ifadelerini kullandı.

Aramanın kırmızı çizgileri olduğunu ve avukatların aranamayacağını belirten Baro Başkanı Kocasakal da, avukatları anlayışlı olmaya davet etti. Kocasakal, ”Hiçbir avukatın üstü aranmayacak. Arama ile senin eline kılına kimse dokunamaz. Çantanı açtıramaz. Dedektör yok. Tek şeyimiz eşitlik kapsamında çantayı x-ray cihazından geçirmek öyle kapıdan geçmek.” dedi.

Adliyede herhangi bir olayda avukatların da zarar görme ihtimali bulunduğunu kaydeden Kocasakal, eşitlik temelinde bu işin çözüleceğini belirtti. Teknik anlamda x-raydan geçmenin arama değil tarama olduğunu söyleyen Kocasakal, hakim ve savcıların da aranması durumunda avukatların da aranabileceğini ifade etti.

Bu diyalogların ardından Salihoğlu ve Kocasakal, beraber adliyeye girdi.

4 gündür devam eden aranma tartışmasında avukatlar, hakim ve savcılara da aynı uygulamayı istedikleri belirtiyordu. Bugün hakim ve savcıların da adliye girişte x-ray cihazından geçtikleri görüldü.