Koza İpek Holding avukatı Hakan Yıldız, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “Basın açıklamasında iddia edilen hususların tamamını reddediyoruz. Ancak özellikle himmet adı altında toplandığı iddia edilen ve Koza İpek Grubu şirketlerinde bulunduğu söylenen altınlar yönünden Cumhuriyet Başsavcılığı gerek altınları göstermeye, aynı zamanda bulunduğuna dair arama ve el koyma evraklarının asıllarını veya suretlerini de tarafımıza ibraz etmeye davet ediyoruz.” dedi.

Koza İpek Holding’in Ankara’daki merkez binası önünde basın açıklaması yapan avukat Hakan Yıldız, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/119680 sayılı dosyası kapsamında daha once 1 Eylül 2015 tarihinde gruba ait şirketlerde arama ve bir kısım evraklara el koyma işlemi yapılmış, bu evrakların bazıları bilirkişi incelemesi için bilirkişiye verilmiş, savcılık tarafından bize karşı saklanan bilirkişi raporuna dayanarak da 26.10.2015 tarihi itibariyle Koza İpek Grubu’na bağlı 22 şirkete kayyum atnmıştır.” şeklinde konuştu.

Kayyum atama işleminin bugün itibariyle ibraz edildiğini söyleyen Yıldız, Koza İpek Grubu hakkında yaklaşık 2 yıldır çeşitli kurumlar tarafından yapılan denetlemelerin olduğunu hatırlattı. Bunlardan birinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan vergi incelemesi olduğunu ifade eden avukat Yıldız, “Vergi incelemesi tamamlanmış gruba ait herhangi bir olağandışı suç unsuru olarak değerlendirebilecek bir bulguya rastlanmamıştır. Yani Koza İpek Grubu, vergi incelemesi sürecinden aklanmıştır.” açıklamasında bulundu.

'SAVCILIĞIN AÇIKLAMASINDA İDDİA EDİLEN HUSUSLARIN TAMAMINI REDDEDİYORUZ'

Diğer incelemenin MASAK tarafından bir inceleme olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: “MASAK tarafından gruptan istenen tüm bilgi ve belgeler iki yılı aşkın süredir defalarca kendilerine sunulmasına rağmen her nasılsa aylardır bu rapor tamamlanamamıştır ya da tamamlatılamamıştır. Bu nedenle MASAK tarafından herkesin merakla beklediği rapor, ne savcılık makamına sunulmakta ne de gruba sunulmaktadır. Bu aşamada Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Eylül 2015 tarihinde yaptığı aramada el koyulan bazı evraklar yönünden bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermiş ve bu bilirkişi incelemesi 16 Ekim 2015 tarihinde sonlanmıştır. Bu bilirkişi raporuna dayanarak dün itibariyle Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından şirketlere kayyum atanmasına karar verilmiştir."

Dayanak yapılan bilirkişi raporunun birçok maddi hata içermekte olduğunu söyleyen Yıldız, “Ancak bu rapor şu yönüyle de hukuka aykırıdır. Örneğin; 'bilirkişi raporunda evrakların çokluğu sebebiyle evrakların tamamını inceleyemiyoruz. Ancak seçme usulüyle tespit ettiğimiz bazı evraklar yönünden bir rapor hazırlıyoruz...' Eğer savcılık makamının amacı, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıysa, o evrakların tamamının hakkıyla incelenmesidir. Savcılık makamının niyeti kendi niyetine delil üretmekse, o zaman bu usul amacına uygundur. Bu nedenle hakkaniyetli bir rapor alınmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın akşam saatlerindeki basın açıklamasını değerlendiren Yıldız, “Basın açıklamasında iddia edilen hususların tamamını reddediyoruz. Ancak özellikle himmet adı altında toplandığı iddia edilen ve Koza İpek Grubu şirketlerinde bulunduğu söylenen altınlar yönünden Cumhuriyet Başsavcılığı'nı gerek altınları göstermeye, aynı zamanda bulunduğuna dair arama ve el koyma evraklarının asıllarını veya suretlerini de tarafımıza ibraz etmeye davet ediyoruz. Bir algı yönetimi olarak insanları lekelemek amacıyla bu şekilde bir açıklama yapılması uygun değildir. Gerçekten bir altın bulunduysa, bunun teşvik edilmesini savcılık bakımından talep ediyoruz.” diye konuştu.

'KAYYUMLAR HALEN İÇERİDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR'

Kayyum kararının bugün itibariyle ibraz edildiğini hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti :“Kayyumlar halen içeride çalışmaya devam ediyor. Bu fiili durumun devam etmemesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nı soruşturmasını sonlandırmaya davet ediyoruz. Çünkü bu fiili durumun devam etmesi hem hissedarların hem küçük yatırımcıların haklarının haleldar olması anlamına gelecektir. Bu nedenle soruşturmanın sağlıklı, hukuka uygun bir şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz. Gerek sosyal medyada, gerek basında, gerekse yetkili kurumlar tarafından yapılan Koza İpek Grubu'nu ve müvekkilleri suçlayıcı beyanlar yüzünden kendilerini hukuka uymaya, kişilik haklarına saldırı mahiyetinde açıklama yapmamaya davet ediyoruz. Bu kişiler hakkında gerekli hukuki işlemlere de başvuracağımız konusunda kamuoyuna bilgi veriyoruz.”