İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, savcıyı şehit eden teröristlerin adliyeye avukat cübbesi ve sahte olduğu düşünülen sahte avukat kimliği ile girdiğini açıkladı. Başsavcılık, iki teröristin adliyeye ve savcının odasını giriş fotoğraflarını da paylaştı.

Başsavcılık, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasında çalıştığı sırada 2 silahlı terörist tarafından rehin alınması ve uzun süren görüşmelere rağmen teröristlerin teslim olmayıp savcıyı şehit etmeleri olayıyla ilgili olarak basında çıkan bazı haberlerde savcının polisler tarafından öldürüldüğü, teröristlerin içeriye bombalarla girdikleri, içeride bomba patlattıkları, şehit olan savcının otopsisinin yapılmadığı şeklinde yer alan bilgilerin eksik ve maksatlı olduğunu ileri sürdü. Olayın başından sonuna kadar başsavcılık ve emniyetin koordineli hareket ettikleri belirtilen açıklamada, öncelikle silah kullanılmaksızın ve kimseye zarar gelmeden rehin alma olayının sonlandırılmasının amaçlandığı kaydedildi.

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, avukat Şükriye Erden ve Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan’ın teröristlerle iletişimlerinin sağlandığı ifade edilen açıklamada, uzun görüşmelere rağmen teslim olmadıkları belirtildi. Teröristlerin görüşmek istediği Sezgin Tanrıkulu’na ulaşıldığında adliyeye geleceğini söylediği daha sonra ise adliyeye gelmediği, telefonlara da çıkmadığı kaydedildi. Görüşmelerin devam ettiği sırada savcının odasından silah sesleri gelmesi üzerine polisin yasal müdahalede bulunduğu anlatılan açıklamada, teröristlerin de polise karşılık verdiği aktarıldı. Çatışma bittiğinde savcı Kiraz’ın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtilen açıklamada müdahalelere rağmen şehit olduğu ifade edildi. İki teröristin ise kullandıkları 7.65 mm çaplı tabanca, çok sayıda boş kovan, dolu mermi ile ölü ele geçirildiği kaydedildi.

Şehit edilen savcının 1 Nisan’da saat 01.30’da Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside elde edilen bilgilere göre başına bitişik şekilde ateş edildiği aktarılan açıklamada, ateş edilen silahın teröristlerin kullandığı silah olduğu ifade edildi. Teröristlerin yanında getirdikleri çantada bomba olabileceği ihtimali üzerine fünye ile patlatıldığı ancak çantada bomba bulunmadığı ileri sürüldü. Teröristlerden birinin adliyeye elinde avukat cübbesi ve sahte olduğu düşünülen avukat kimliği ile üst araması yapılmadan girdiği belirtilen açıklamada, konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğü ifade edildi.