İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’larıyla ilgili görüntülerin yayınlanması üzerine basın açıklaması yaptı. Söz konusu görüntülere ilişkin kendilerinde bilgi, belge bulunmadığını belirten başsavcılık, diğer taraftan bu görüntüler nedeniyle devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek, casusluk ve terör örgütü propagandası yapmaktan soruşturma başlatıldığını duyurdu. Başsavcılığın açıklamasında MİT’e ait TIR'lar için ‘yardım TIR’ı’ ifadesini kullanması dikkat çekti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yazılı açıklama yaparak 1 Ocak 2014’te Hatay’da, 19 Ocak 2014 günü de Adana’da durdurulan TIR’larla ilgili 26’sı tutuklu olmak üzere bazı şüpheliler hakkında terör örgütü kurmak, örgüte üye olmak, casusluk ve darbeye teşebbüs suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğünü kaydetti.

Açıklamada, kendi yürüttükleri soruşturma ve Adana’dan yetkisizlikle gönderilerek kendi dosyaları ile birleştirilen dosya kapsamında söz konusu yardım faaliyetinin herhangi bir terör örgütü ya da yasal olmayan bir oluşuma yönelik yapıldığına dair hiçbir bilgi, belge ve delil bulunmadığı ifade edildi.

Buna rağmen şüphelilerin, MİT mensuplarının telefonlarını sahte isimle dinleyip yardım faaliyetini planlanan kurgu çerçevesinde Türkiye’nin terör örgütlerine yardım ettiği algısı oluşturmak amacıyla tertibat aldıkları ileri sürüldü. Sahte ihbar ve sahte delillerle Türkiye’ye tuzak kurularak gerçeğe aykırı biçimde oluşturulan kurgu doğrultusunda illegal bir örgütün adının arama kararına yazılarak yardım TIR’larının durdurulmaya ve aranmaya çalışıldığı kaydedildi.

Cumhuriyet gazetesinin ve bazı sitelerin Can Dündar imzasıyla MİT’e ait yardım TIR’larıyla ilgili olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandığını belirten Salihoğlu, kendi dosyalarında ve Adana’dan yetkisizlikle gönderilen dosya kapsamında bu görüntülere ilişkin hiçbir bilgi ve belge bulunmadığını söyledi.

Başsavcılık bu nedenle, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin, casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütü propagandası yapmak suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında soruşturma başlatıldığını belirtti.