Batman Nevruz Tertip Komitesi adına açıklama yapan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Batman İl Başkanı Abdulbari Kara, yaşanan olayların provokasyon olduğunu belirterek, halkın oyuna gelmediğini kaydetti.

Batman’da dün Halkların Demokrasi Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan Nevruz Tertip Komitesi, Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Komitesi adına açıklama yapan HDP Batman İl Başkanı Abdulbari Kara, yaşanan olayların provokasyon olduğuna işaret ederek, Vali Azmi Çelik ile Emniyet Müdürü Necati Denizci’ye seslendi. Kara, “Halka ve platforma saldırarak, gaz atarak, yaratılmak istenen bu provokasyonu açığa çıkarmak sizin görevinizdir. Özellikle de tüm Nevruz kitlesi tarafından görülen bu saldırı ve bu saldırıyı yapanları sahneye direkt gaz atılmadı, bu yönde beyanatlar vererek işin içinden çıkamazsınız. Bu ilin ve bu ilde yaşayan tüm halkın valisiyseniz 150 bine aşkın bir kitlenin bulunduğu alana saldırmanın ne anlama geldiğini de biliyorsunuz demektir. Açık uyarımızı yapıyoruz. Sizleri bu atanmış etkili yetkili kişiler olabilirsiniz ama unutmayın ki bu kent bu halkındır. Size en güzel cevabı dün Nevruz alanında sizin yaratmak istediğiniz provakasyona gelmeyerek gösterdi." diye konuştu.

Kara’nın ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da yaşanan olayların provokasyon olduğunu savundu. Kutlamalar sırasında Batman polisi tarafından alınan güvenlik önlemlerini istemediklerini ifade eden Ata, şunları kaydetti: “Polisin orada olmaması gerekiyordu, çünkü bu bir bayramdı. Orada yaşanan olaylar bir provokasyondu. Orada örgütlü bir provokasyon vardı. Amaç gençlerimizi tahrik etmekti ama bu provokasyonu yapanların bilmedikleri bir şey vardı, o da Kürt halkının örgütlü olmasıydı. Birileri orada ölümlerin yaşanmasını istedi ancak bu çabaları boşa çıktı. Unutulmamalıdır ki hiçbir şey yanıtsız kalmaz. Bizim elimiz kolumuz bağlı değil. Söyleyecek sözümüz de var, uygulayacak gücümüz de. Bizim de elimiz armut toplamıyor.”

Batman Valisi Çelik ve Emniyet Müdürü Denizci’ye seslenen Ata, şöyle dedi: “Ya bu provokasyonu ve olayları yapanları ortaya çıkartın ya da istifa edin. Yarın sadece Diyarbakır’da kutlama yapılacak. 2013’de olduğu gibi görkemli bir katılımın olacağını Öcalan’ın mesajının beklendiğini bilerek bu provakasyonu yaptılar. Dün başta tertip komitemiz olmak üzere kentimizin tüm seçilmişleri saldırıların başladığı ilk andan itibaren ayaktaydılar ve saldırılar sonuçlanıncaya kadar da halkla birlikte oldular. Bizim görevli arkadaşların bize aktardığı bilgi 8-10 yaşındaki çocukların polise taş atması bahanesi olduğudur. Bütün Batman halkı tanıklık etti. Polisin almaması gerektiği güvenlik önlemi güvenlik çemberi halkın içinde kaldı. Halk oraya bayram kutlaması için geldi. Bizim herhangi bir güvenlik talebimiz yoktu. Orada o kadar sıkı güvenlik almanın altında tabi ki örgütlü bir provakasyon vardı. Biz buna bulunduğumuz her yerden şahit olduk. Polislerin bir kısmı ne olduğunu anlamaya çalışırken bir kısmı biz gereğini yapacağız diyordu. Ve gereğini Emine Ayna konuşmasını bitirdikten sonra yaptılar. Bu saldırıyı platforma yaparak gerçekleştirdiler. Onların görevi buydu."

Dün bir provaksyon arayışının olduğunu savunan Akat, konuşmasını şöyle tamamladı: "Halka bayram kutlanmaması çabası vardı ve bu arayışla Nevruz alanı gaz altında kaldı. Ama bunu hesaba katmadılar. Kürt halkı örgütlüdür hele hele Batman halkı çok örgütlüdür. Tertip komitesi kimse zarar görmesin diye uğraştı. Sanmayın bunu sineye çektiler, siz insanların yaşamına kast ettiniz. Bunu yapanlar dün Batman’da şehadetler yaşanmasını istediler. Arzuladılar ve planlarını uyguladılar. İnsanlar kaçacaktı, çocuk ölümleri, hatta bebek ölümleri yaşanacaktı, yaşlılar ayak altında kalacaktı. Amaçlanan buydu. Ama bu planlar boşa çıktı. Biz dün hep beraber büyük bir direniş ortaya koyduk, gaz bombaları altında. Halkın yaşam hakkına kast edenler bu halkın elinin kolunun bağlı olduğunu düşünmesinler. Bizim elimiz kolumuz bağlı değil, söyleyecek sözümüz de var. Bir polis çıkıp 8 yaşındaki çocuk bana taş attı diyebiliyorsa, bir diğeri Nihat Kazanhan’ı taş attı diye öldürebiliyorsa, zannetmisinler ki bizim de elimiz armut topluyor. Yok öyle bir şey. Bu halk örgütlü bir halktır. Olayın provokasyon olduğuna inanarak sahiplenmiştir. Orada yaşanmak istenen orada şehadetler yaşanması ve bunun Kürdistan’a yayılması ve akabinde verilecek mesajın ve onu sahiplenecek kitlelere gözdağı verilmek istendiğini bilecek kararlılıktaydı. Bunun için ilin valisi ve ilin emniyet müdürünü göreve davet ediyorum. Eğer görevlerini yapmıyorlarsa tek ihtimal var, o da istifa etsinler."

Bu arada, dünkü Nevruz kutlamaları esnasında çekilmiş fotoğraflar ve biber gazı kapsülleri de açıklamanın ardından basın mensuplarını gösterildi. Yapılan konuşmaların ardından tertip komitesi olayların yaşandığı alandan topladıkları gaz kapsüllerini yere bırakarak, protesto eylemini sonlandırdı.