Türkiye Petrolleri’nin (TP) yan kuruluşu olan Turkish Petroleum International Company'de (TPIC) çalışan ve iş akitleri feshedildiği belirtilen 350 işçinin sorunu konuşmak üzere Batman'da faaliyet gösteren 25 STK, Petrol İş Sendikası Batman Şubesi konferans salonunda bir araya geldi.

Aralarında siyasi parti temsilcilerin de bulunduğu STK temsilcileri, işçiler için neler yapılabilir ve nasıl bir çözüm bulunabilir konusunda tartıştı. Petrol İş Şube Başkanı Mustafa Tekik öncülüğünde yapılan toplantıya TPİC işçilerini temsilen bazı işçiler de katıldı.

Mustafa Tekik, işçilere bu sorunun başladığı günden beri sendika olarak destek olmaya çalıştıklarını anlatarak, işçiler için üzüntü duyduklarını kaydetti.

İşçilerin iş akitlerinin 30 Haziran tarihinden itibaren feshedildiğini belirten Tekik, “İşçilerin iş akitlerinin feshedildiği birinci bir ağızdan yapılmadı. Ancak bütün yetkililer bize bunu hissettirdi. İşçilerin bir çoğu 4 gündür eylem yapıyor. Bunu herkes ulusal basında gördü ve duydu. Ancak Bakan Taner Yıldız’ın açıklamaları, işçilerin işten çıkarıldığı yönündedir. Bu işçiler mağdur ve birçoğunun borçları var. Bu sorun herkesi ilgilendirmeli diye düşünüyorum.” dedi.

'İŞÇİLER PETROL İŞÇİSİ AMA GARSON, KOMİ VE AŞÇI OLARAK İŞE ALINMIŞLAR'

"Bu konu hakkında açık açık konuşacağım" diyen Mustafa Tekik, şöyle devam etti:
"Bu işçiler işe alındıklarında garson, komi ve aşçı olarak alındı. Ancak petrol işçisi olarak çalıştırıldı. Bu konu hakkında mahkemeye de başvurduk. Mahkeme süreci devam ediyor. Bu yasal olarak suçtur. Bu konunun da takipçisi olacağız. Ben Batman HDP milletvekilleriyle konuştum. Onlar da Ankara’da bu konun takipçisiler. Dün yaşanan arbede sonrası AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir ile de görüştüm. O da ilgileneceğini söyledi. Hep beraber bu arkadaşlarımıza sahip çıkmalıyız."

Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim de konuyu yakından takip ettiklerini ve sorunun çözümü için ellerinden gelen desteği sunacaklarını ifade etti.

HDP Batman İl Eş Başkanı Abdülbari Karaağaç ise bu sorunun bütün Batmanlıların sorunu olduğunu, herkesin ilgilenmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında, "TP’nin başındaki yetkililer bu işçileri işten çıkarıp, kendilerine yakın insanları getirip burada çalıştırmak istiyorlar. Petrol Batman’dan çıkıyor. Neden başkaları gelip burada çalışsın? Bu şekilde yapılırsa ilimizdeki işsizlik durumu daha da artar. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan STK temsilcileri, görüş alışverişinde bulunarak, çözüm noktasında neler yapılabileceği konusunda fikir bildirdi. Bu arada kentte görev yapan bazı medya temsilcileri de toplantıda konuya ilişkin fikirlerini dile getirdi.

Toplantı, karşılıklı görüş alışverişi ile devam etti.