Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Şanlıurfa’da günlük elektrik kesintilerinin 6 saate ulaştığını belirterek, bu kesintinin tarımı felç ettiğini söyledi. Hükümetin seçim öncesi çiftçiye sunduğu vaadi yerine getirmediğini öne süren Baydemir, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Meclis'teki mesaisine çiftçinin elektrik kesintileri ve elektrik borçlarına dair soru önergesi hazırlayarak başladı. Baydemir, Şanlıurfalı çiftçilerin hayatını felç eden enerji kesintileri ve elektrik borçları Meclis gündemine taşındı. Elektrik kesintilerini vurgulayarak Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Baydemir, ayrıca tarımsal destekleme ödemelerinin çiftçinin elektrik borçlarına karşılık bankalarca bloke edilmesinin yarattığı sıkıntılara da işaret etti.

GÜNLÜK 6 SAATİ BULAN KESİNTİLER TARIMI FELÇ EDİYOR

Elektrik kesintilerin özellikle çiftçi kesimini mağdur ettiğine işaret eden Baydemir, şunları kaydetti: “Bölgenin en önemli tarım ürünleri olan pamuk ve mısır düzenli sulanması gereken ürünlerdir. Kesintiler nedeniyle sulama sıklıkla yarıda kalmaktadır. Bu dengesizlik ekinlere ciddi zararlar vermektedir. Siverek ilçesi, Karakeçi ve Şekerli nahiyesi kuyu sulama yapılan bu bölgede günlük ortalama 6 saati bulan kesintiler yapılmaktadır. Yine Harran ilçesine bağlı Yardımcı bölgesinde 200-300 köyü kapsayan alanda şafak vakti başlayan kesinti öğlen saatlerine kadar sürmektedir. Akçakale ilçesinin sınır bölgesinde ise günlük beş saatin altına düşmeyen kesintiler yaşanmaktadır. Ayrıca bu sorun Urfa’nın bütün kırsal kesimler için geçerlidir. Urfa’da elektrik kesintileri 5-6 saatlere kadar sürerken tarımdan sanayiye, sağlıktan gündelik yaşama kadar her kesimi ve her alanı olumsuz etkilemektedir.”

ÇİFTÇİ BORÇ YÜZÜNDEN ÇİFTÇİLİĞİNİ YAPAMAZ HALE GELDİ

AKP hükümetinin günü kurtarmayı hedefleyen uygulamalarının sorunu giderek derinleştirdiğine vurgu yapılan önergede çiftçinin ve öz yönetim örgütleri olan tarım sulama birliklerinin elektrik borçları nedeniyle, mağdur edildiğine işaret edildi. Önergede, 2014 Eylül’ünde çıkarılan torba yasayla tarımsal sulama birliklerinin ve çiftçilerin geçmiş borçlarının af kapsamına alındığının hatırlatıldığı önergenin işleme alınmadığı, Türkiye’nin en önemli tarımsal üretiminin yapıldığı Urfa bölgesinde tarımsal üretimin sekteye uğratıldığı, çiftçilerin de ekonomik açıdan darboğaza sokulduğu ve borçları yüzünden çiftçilik yapamaz hale getirildiği ifade edildi.

Baydemir Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti: “Seçim öncesi ve seçim döneminde Urfa’da elektrik sorunu olmayacak demenize rağmen Bakanlık olarak bugüne kadar bu sorunun çözülememesinin nedenleri nelerdir? Mayıs ayında tarım üreticilerine söz verilmesine rağmen neden hala tarımsal destekler verilmedi? Dicle EDAŞ’ın bankalara başvurarak destekleme ödemelerine bloke koydurabilmesinin önü neden alınmamıştır? Borcu olmamasına rağmen Dicle EDAŞ’ın sırf sulama birliğinin borcu var gerekçesiyle tüm çiftçilerin ödemelerine bloke koyması keyfiyetinin sonlandırılması için girişiminiz olacak mı?”