Türk Kamu Sen Erzurum İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen 1 Numaralı Şube Başkanı Müfit Bayraktar, Erzurum'un kurtuluşunun 97. yıl dönümünde okulların tatil edilmemesini kınadı. Bayraktar, milli tarih bilincinin yaşatılmasında bayramların ve yetişen yeni nesillerin bayramlara katılımının önemli olduğunu söyledi.

Türk Kamu Sen İl Temsilcisi Bayraktar, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında yerel kurtuluş günlerinde okulların tatil edilmemesini eleştirdi. Bayraktar, Erzurum'un düşman işgalinden kurtarılışının 97 yıl dönümünün kutlanacağı 12 Mart Perşembe günü ilk ve ortaöğretim okullarının tatil edilmemesine tepki gösterdi. Kamu Sen İl Temsilcisi, "Geçen yıl yürürlükten kaldırılan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan, 'Mahalli Kurtuluş günü (1 gün)' tatil ifadesi varken 26 Temmuz 2014 tarihinde çıkarılan yeni İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde bu ifade kaldırılmıştır." dedi.

Bayraktar, milli duygu ve coşkunun yaşatılmasından kurtuluş bayramlarının önemli yer tuttuğunun ve çocukların bu bayramlara katılarak milli bilinçlerinin güçlendirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Maalesef bu yıl 12 Mart Erzurum’un kurtuluş günü tatil edilmemiştir. Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilk ve orta dereceli okullara gönderdiği resmi yazıda, Erzurum’un Kurtuluş Bayramı münasebetiyle her yıl tatil edilen okulların bu yıl tatil edilmeyeceği, 12 Mart Perşembe günü okullarda eğitim ve öğretime devam edileceği belirtilmiştir. Resmi tatilin iptal gerekçesi ise Yürürlükten kaldırılan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’dir. Yürürlükten kaldırılan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 11. Maddesini (h) bendinde 'Mahalli Kurtuluş günü (1 gün)' tatil ifadesi varken 26 Temmuz 2014 tarihinde çıkarılan yeni İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde bu ifade kaldırılmıştır."

Bayraktar, kurtuluş bayramlarından birilerinin rahatsız olduğunun da altını çizerek, "Kurtuluş günü törenleri birilerini rahatsız etmiş olacak ki milli günler ve bayramlarda yönetmelikler ile engelleme yoluna gidilmiştir. Kurtuluş günü kimleri rahatsız ettikti bugünü coşkuyla kutlamayı engelleyecek bu uygulama yapıldı ve resmi tatil yönetmelikten çıkarıldı. Her şehrin tarihinde önemli olaylar, üzüntülü ve kıvançlı günler vardır. O günleri tatlı ve acı hatıralarıyla yaşayan şehirlerden birisi de Erzurum’dur. Erzurum’un yaşadığı olaylar, tarih sayfalarında alın yazısı gibidir. Erzurum; her savaşa binlerce evlat göndermiş, şehit vermiş, kendi kader günlerinde ise yalnız başına kalmıştır. Fakat kaderine hiçbir zaman isyan etmemiştir. Birçok olaylara sahne olan Erzurum zaman zaman esaretin acısını tatmış, gün olmuş zaferlerin kıvancını yaşamış bir kenttir. Bu zafer günlerinden biri de Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu olan 12 Mart günüdür. Her yıl kurtuluş coşkusunu yaşamak ve yaşatabilmek, geçmişimizi unutmamak ve gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla ilk ve orta öğretim kurumları resmi tatil ilan edilir, öğretmen ve öğrencilerin kurtuluş törenlerine katılmaları teşvik edilirdi. Yapılan etkinliklerde görev alan öğretmen ve öğrencilerin yorgunlukları törenlerden sonra dinlenerek geçirir ertesi gün de derslerine dinlenmiş olarak dönerlerdi." diye konuştu.