Ramazan Bayramı öncesinde şehitlik ve mezarlıklar ziyaretçilerle doldu. Bayram sevinci arife gününde şehitliklerde hüzne dönüştü. Yakınları şehit kabirlerinin başında dua ve Kur’an-ı Kerim okudu.

Bayram arifesinde mezarlıklar yediden yetmişe ziyaretçilerin akınına uğradı. Şehitliklerde de yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar Edirnekapı’daki şehitliklerde bol bol dua etti Kur’an okudu. Hüzünlü oldukları gözlenen şehit yakınları kabirlerin bakımını yaptı, çiçekleri suladı.

Edirnekapı’daki polis şehitliğinde de yakınları şehit polisler için Kur’an ve dua okudu. Aynı bölgede bulunan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un kabri de ziyaretçi akınına uğradı. Akif’in mezarı başında da bol bol dualar edildi.

2007 yılında Şırnak’ta çatışmada şehit olan üsteğmen oğlunun kabri başında dua eden anne Emine Yavuz, “Ne söyleyebilirim, içinde büyük bir ateş acı varken ne söyleyebilirsin ki. Çok zor bir şey. Her arife günü bayram günü her an içinde o acı. Hiç bir şey ile mutlu olamıyorsun. Bir şeyden mutlu olmaya çalışıyorsun o acı seni hep geri itiyor. Bitkisel hayat gibi bir şey.” diyerek duygularını dile getirdi.

ASKERİNİ KURTARIRKEN ŞEHİT OLDU

Oğlunun askerini kurtarırken şehit düştüğünü anlatan anne Yavuz, “Akşam 12’de askerinin babası arıyor ‘oğlum dağda mısınız aşağıda mısınız’ diye soruyor. ‘Baba ben Gökhan komutanımla beraberim vereyim onunla konuş’ diyor. Oğlum ‘sen çok iyi bir babasın çok iyi bir evlat yetiştirmişsin. Terhis olduğu zaman kendi arabamla getireceğim senin elini öpeceğim böyle bir evlat yetiştirdiğin için’ demiş. ‘Oğluna bir şey olursa bana da olmuş bil’ demiş. Gece konuşmuşlar o sabah teröristlerle çatışmaya giriyorlar. Askeri yaralanıyor. Yaralanınca herkes çökmüş. ‘Komutanım beni kurtar’ diyor. Yanındaki askerleri ‘komutanım mevziden çıkma’ demişler. ‘Ama ben onun babasına söz verdim onu kurtaracağım’ diyor. Kucağına alıp taşırken bomba atıyorlar. Bomba parçasıyla üç askeriyle birlikte şehit oluyor.” dedi.

1994 yılında Mardin’de şehit olan kardeşinin kabrini ziyaret eden Melek Atalay da hüzünlü olduklarını ifade etti. “Nasıl sevinçli olabiliriz?” diye konuşan Atalay, “Neler söyleyim? Ne yapacağız böyle gelip yıkıyoruz. Zaten artık bir tesellimiz bu. Gelip yıkıyoruz temizliyoruz. Aynı çocuğumuz gibi bakıyoruz seviyoruz. 20 sene oldu.” şeklinde konuştu.

Kardeşinin askere gitmeyi çok istediğini bunun için yaşını da büyüttüğünü aktaran Atalay, “Gitti kendisi yaşını büyüttü. Babam kızıyordu bırakmadı. Yaşını büyüttü askere gitti. 6-7 ay askerlik yaptı şehit haberi geldi.” dedi.