Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, bayram öncesi güvenilir gıda tüketilmesi konusunda vatandaşı uyardı.

Alparslan, yaptığı açıklamada, özellikle dini bayramlarda gıda piyasasında önemli bir canlanma olduğunu belirterek, bayramda aşırı tüketimin yanı sıra tüketilen gıda ürünlerinin güvenilirliği ile ilgili risklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle seyyar satışların bu dönemlerde artış gösterdiğini aktaran Alparslan, bunun yanı sıra şekerleme, et ürünlerinde talep artışı ile birlikte, bu gıdaların üretiminin de doğal olarak artığını belirtti. Artan üretim miktarının, hijyen ve teknoloji bakımından gösterilmesi gereken özeni olumsuz yönde etkileme riski taşıdığını dile getiren Şehmus Alparslan, “Bu nedenle bayramda dostların akrabaların bir araya geldiği, ikramların bol bol sunulduğu mutlu zamanlarımızın tadını kaçırmamak için tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekir.” dedi.

Bayram hazırlığında olanlara gıda alışverişiyle ilgili bazı pratik bilgiler veren Alparslan, şu uyarılarda bulundu: “Tüketeceğimiz kadar gıda almalıyız, daha fazla değil. Özellikle sıcak havalarda açıkta satılan gıdaların sıcaklık, toz, toprak, sinek - böcek maruziyeti nedeniyle gerek mikrobiyolojik gerekse fiziksel ve kimyasal açıdan bozulmalarının çok daha kolay olduğu bilinmeli, açıkta satılan gıdaları satın almamalıyız. Soğukta muhafaza edilen gıda ürünlerini alışverişin sonunda almalı, en kısa sürede buzdolabına ulaştırmalıyız. Alacağımız gıda ürünlerinin etiket bilgilerinde özellikle son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihine dikkat etmeliyiz, etiket bilgilerinde belirtilen saklama şartlarını hem satış yerinde aramalı hem de kendimiz sağlamalıyız. Mutfak koşullarımızda gıda hazırlarken genel hijyen kurallarına uygun davranmalı, ürünleri uzun süre oda sıcaklığında bırakmamalıyız. Yiyeceklerimizi sadece tüketebileceğimiz miktarlarda hazırlamalıyız, sofralarımızda miktardan ziyade çeşitliliğe yer vermeliyiz.”

Ramazan boyunca oruç tutanların beslenme şekline bağlı olarak belli bir değişikliğe uğrayan metabolizmanın yeniden ani bir değişkenliğe uğratılmaması gerektiğini vurgulayan Alparslan, “Beslenme şekli açısından daha yumuşak bir geçiş göstermelidir. Aşırı yağlı, karbonhidratlı yiyecekleri küçük porsiyonlar şeklinde tüketmeliyiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.