Galatasaray’da 538 haftadır bir araya gelen ‘Cumartesi anneleri’ bayramda da toplandı. Acıların dindirilmesi için çaba harcanmadığından yakınan kayıp yakınları, “Geçmiş hükümetten beklentimiz vardı ama bizi yanılttılar. Bizi hayal kırıklığına uğrattılar. Siz de hükümeti bir an önce kurun.” diyerek, koalisyon hükümetinden beklentilerini dile getirdi. Eyleme, HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Mithat Sancar da destek verdi.

‘Cumartesi anneleri’, Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Anneler adına konuşan bir kayıp yakını, “Geçmiş hükümette beklentimiz vardı ama bizi yanılttılar. Bizi hayal kırıklığına uğrattılar. Siz de hükümeti bir an önce kurun. İlk yapacağınız iş, bizim kemiklerimizi, bizim kayıplarımızı, bu ülkede artık kayıplar olmasın diye anayasal düzenlemeleri yapın.” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Mardin milletvekili Mithat Sancar da kayıp yakınlarına destek için eyleme katıldı. İnsan hakkının kutsal olduğunu ifade eden Sancar, “Eğer hayat sona ermişse, onun kadar da kutsal sayabileceğimiz bir hak daha var, mezar hakkı. İnsanların yakınlarının mezarına sahip olma hakkıdır. Mezarının başına çiçek bırakması, dua etmesi hakkıdır. Bu hakkın gasp edildiği insanlar, 20 yıldır burada. Burada bir tek kişinin mezarsız kalması halinde bile ülkenin tamamının vicdanı yaralı kalmaya devam eder.” dedi.

Barış, adaletin hakikatle geleceğini söyleyen Sancar, şöyle devam etti: “Kalıcı barış, adalet ve hakikatle mümkündür. Barış mücadelesi, hakikat ve adalet mücadelesidir aynı zamanda. Biz istiyoruz ki barış olsun ama bu barış boş bir barış olmasın. Savaşın acılarının kimler tarafından, nasıl, nerede yaşatıldığını, yaratıldığını öğrenelim. Hesap soralım adalet olsun. Ancak o zaman gerçek anlamda barış olur, kalıcı hale gelir. Savaş çığlıkları atanlara en güçlü direniş, tam da en çok acıyı yaşamış insanlara gelecektir. Bu yürekler, savaş çığlıklarını bastıracak. Bu acı, olgunlukla büyük bir barış mücadelesinin güçlü bir damarı olmaya devam edecektir. Mücadelede hep birlikte, bütün kararlılığımızla bu hedefler için devam edeceğiz.”

Eylemde basın metnini okuyan Serpil Taşkaya, şöyle seslendi: “Bir ülkede anneler, devletin kaybettiği evlatlarının mezarını kalplerinde taşıyorsa o ülkede bayramlar da yara almış demektir. Kayıp aileleri ve hak savunucuları olarak 538 haftadır her cumartesi yaz kış, kar yağmur, sıcak bayram demeden Galatasaray’da bir araya geliyoruz. Gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanması, faillerle sorumlular üzerindeki cezasızlığın son bulması talebimizi dillendiriyoruz. Devletse 538 haftadır, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Aksine, kaybedilenlerin akıbetlerine yönelik resmi bir suskunluk, kaybedenlere ve onların azmettiricilerine yönelik koruma geleneğini sürdürüyor. Bu hafta, 23 yıldır akıbeti karanlıkta bırakılan Hasan Gülenay’ı unutmadık demek için buluştuk.”

Çok sayıda kayıp yakının katıldığı eylemde, fotoğraflar üzerine karanfil bırakıldı. Eylem süresince bir Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da hazır bekledi. Eylem olaysız şekilde sona erdi.