Ramazan ayının tamamlanmasına sayılı günler kala uzmanlar, değişen yeme alışkanlığının bayramla birlikte aniden eskiye döneceğini, bunun da sindirim rahatsızlıklarını günyüzüne çıkarabileceğini vurguluyor. Özellikle ikram edilen şeker, çikolata ve hamurişleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselttiğini aktaran uzmanlar, bunların birdenbire ve sık yenmemesini tavsiye ediyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Funda İfakat Tengiz, “Uzun süreli açlığın ardından ani ve yüklü miktarda yemek yemek, hazımsızlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bayramda ise dengesi değişen yeme alışkanlığının aniden eski düzenine dönmesiyle birlikte sindirim ve mide problemlerini günyüzüne çıkarabilir.” dedi.

Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat edilmesini, aşırıya kaçılmamasını öneren Tengiz, şu bilgileri verdi: “Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması için esastır. Ramazan Bayramı boyunca tatlı tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5-2 litre su içilmelidir. Öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol taze sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Diyetteki lifli gıda alımı da arttırılmaya çalışılmalıdır. Ayrıca 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.”