Kurban bayramında et ve tatlı tüketiminin artmasıyla çeşitli hastalıkların şikayetleri kendini daha fazla hissettiriyor. Özellikle gut hastalığı olanların bayramda kırmızı et tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. İç Hastalıkları Uzm. Dr. Emre Çiçekli, gut hastalarına kurban bayramını sağlıkla geçirmeleri için çeşitli önerilerde bulundu.

Gut hastalarının uyguladığı diyete bayram boyunca sadık kalmasını öneren Uzm. Dr. Emre Çiçekli, bayram boyunca çok az miktarda et tüketmelerini ve mümkün olduğunca sebze ağırlıklı beslenmelerini tavsiye etti. Sağlıklı bir bedenin temel öğelerinden bir olan proteinin ana kaynağının et olduğunu belirterek yeterli miktarda tüketilmesinin uygun olacağını söyledi. Fakat aşırı tüketimin her konuda olduğu gibi et tüketiminde de sağlık için zararlı olabileceğini açıkladı. Et ağırlıklı beslenmenin özellikle sindirim sorunu olan bireylerde hazımsızlık ve şişkinliğe neden olabileceğini bu gibi sağlık problemleri yaşamamak için etin sebzelerle tüketilmesini önerdi.

Medicana Sivas Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Çiçekli, "Kandaki ürik asitin yükselmesinden dolayı meydana gelen gut hastalığından korunmak için et tüketimi azaltılmalıdır. Kurban bayramında fazla et tüketmek gut krizlerine sebep olabilir. Bu sebeple gut hastaları bayramda az porsiyonlar halinde et tüketmeli ve ürik asit dengesini sağlamak için de süt ve yoğurt gibi yiyecekleri de ek olarak tercih etmelidir.” dedi.

ET PİŞİRME YÖNTEMİ SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Et tüketilme oranının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemli olduğuna değinene Uzm. Dr. Emre Çiçekli, kurban kesildikten hemen sonra etin tüketilmesinin sindirimi zorlayacağını belirtti. Kurban etinin +4 derecede bir gün bekletildikten sonra tüketilmesini tavsiye etmekle birlikte etin kendi yağında pişmesinin kolesterol açısından uygun olacağını söyledi. Yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin kanserojen maddelerin oluşumuna sebep olabileceğini belirterek haşlama ve ızgara pişirme yöntemlerini tavsiye etti.