Diyetisyen Hülya Tulgar, Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alan şeker, çikolata ve hamur tatlılarının aşırı tüketimi, başta sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığı uyarısında bulundu. Tulgar, bayram sofralarının hafif yiyecek ve içeceklerden oluşan bir menü ile hazırlanmış olmasının ve misafirlere tatlı bir ikram olarak kuru meyve veya dondurma sunulmasının sağlıklı kalmak için önemli tavsiyeler arasında yer aldığını dile getirdi.

“Ramazan ayında verdiğiniz kiloyu 3 günde almayın.” uyarısını yapan Memorial Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Hülya Tulgar, Ramazan ayında genellikle iftar, sahur ve ara öğünler olmak üzere 2 ya 3 kez yemek yenildiğini hatırlattı. Tulgar, şu bilgileri verdi: “Ramazan sonrasında ise az ve sık yemek yemeye özen gösterilmeli, metabolizma Ramazan öncesindeki normal durumuna getirilmelidir. Ramazan Bayramı, beslenme açısından bir adaptasyon süreci olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca bayramda aşırı yemek, vücuttaki yağ oranını arttırır, ciddi sağlık problemlerine yol açar. Unutulmamalıdır insanların önemli bir kısmı Ramazan’da kaybettikleri kiloyu bayram sonrasında alabilmektedir.”

MİDE, BAĞIRSAK SORUNLARI ARTIYOR

Diyetisyeni Hülya Tulgar, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının, bayram nedeniyle aniden değişmesi insan metabolizmasını etkilediğini söyledi. Uzun süreli açlık, metabolizma hızının azalmasına neden olduğunu hatırlatan Tulgar, “Ramazan Bayramı sonrasında aşırı yeme-içme ile birlikte bazı problemler de kaçınılmaz hale gelmektedir. Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketiminin artması da önemli bir sorun haline gelmektedir. Bayram boyunca alışılmışın dışında yemek yemek, çok fazla şeker, çikolata ve ağır hamur tatlılarını tüketmek sindirim sistemi ile ilgili sorunlara neden olmaktadır.” dedi.

HER ZİYARETTE KAHVE İÇMEYİN

Özellikle Ramazan bayramlarının vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durulması gerekiyor. Diyetisyen Tulgar, “Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilmesi sağlık açısından daha uygundur. Bayram boyunca gelecek olan misafirlere, meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilmesi gerekmektedir. Aşırı kilo sorunu ya da bir kronik hastalığı olmayan kişilerin günde 1 porsiyon tatlı tüketmesi önerilmektedir. Bayram ziyaretleri sırasında, kafeinli ve asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.” uyarısı yaptı.