Kurban Bayramı'nda beslenmedeki değişikliklerin sağlık sorunlarını da beraberinde getireceği, bu sebeple dikkatli olunması uyarısı yapıldı.

Özel Medicabil Hastanesi Diyetisyeni Veysel Ciğerli, “Bayramlar, beslenme düzenimizde bazı değişikliklere sebep olabilirler. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatlerimizde değişiklikler yaşanabilir. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminde artış görülmektedir. Şayet beslenme düzenimizdeki değişikliklere karşın tedbir alınmazsa bazı sağlık problemleri yaşanabilir. Bu problemlerin başlıcaları ise sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı gibi sağlık sorunlarıdır.” dedi.

Kurban Bayramı’nın toplumumuz için manevi değeri yüksek ve önemli bir bayram olduğunu hatırlatan Diyetisten Ciğerli, bayramın en önemli özelliklerinden birisinin kavurmaların yapılması, tatlıların ve çikolataların ikram edilmesi olduğunu belirtirken, “Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. Etler içermiş olduğu iyi kalite proteinlerin yanı sıra yağ, minerallerden demir, magnezyum, çinko ve vitaminlerden B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerirler. Fakat kırmızı et, C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir ve önemlidir.” şeklinde konuştu.

“Kavurma ve kızartma yöntemiyle pişirilen et yemeklerinin hem sindirimi zor hem de vitamin, mineral kaybı çok fazla olacağı için mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir” diyen Ciğerli, sağlıklı pişirme tekniklerinden ızgara veya haşlama yöntemiyle yapılan et yemeklerinin yanına bol yeşillikli ve limon soslu, az yağlı salatalar veya etli sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Ciğerli, “Sebze ve salatada bulunan lifler, kırmızı etteki doymuş yağın vücuttan atılmasını sağlamasının yanı sıra, fazla et tüketiminden dolayı oluşabilecek toksik etkileri de azaltacaktır. Çorbalar, mide hacim kapasitesini etkilediği için yemeklere çorba ile başlamak daha doğru olacaktır. Pilav, makarna, börek mümkün olduğunca çok az tüketilmelidir. Tatlı tercihleri ise sütlü tatlılardan yana kullanılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Özel Medicabil Hastanesi Diyetisyeni Veysel Ciğerli kurban eti saklama yöntemleriyle ilgili ipuçlarını da şöyle sıraladı;

- Kesilen etler derin dondurucuda 1 gün bekletilmelidir,
- Etler küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk bölümünde -2 derecede 5 gün veya derin dondurucuda -18 derecede 3 ay saklanabilir,
- Etler potansiyel riskli besinler olduğu için çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır,
- Çözdürülecek olan etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için, oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkartıldıktan sonra buzdolabında çözdürülmesi sağlanmalıdır.