Kurban Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkarılmasının ardından ekonomik durumu elverenler şehirdışındaki tatil beldelerine gitmeyi tercih etti. Tatili evlerinde geçirecek olanlar içinse durum sanıldığı kadar can sıkıcı değil. Her gelir grubundan İzmirlinin çok fazla harcama yapmadan, her gün şehrin başka bir noktasında eğlenerek keyifli bir tatil geçirmesi mümkün. İzmir’de yaşayanların aile ve eş dost ziyaretlerinden arta kalan günlerini değerlendirebileceği pek çok seçenek var. Örneğin Teleferik’le zirveye çıkıp şehri kuşbakışı seyredebilir, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda çocuklarınızla neşeli saatler geçirebilirsiniz. Gemiyle Foça’ya gidip balık ekmek yiyip dönmek, İnciraltı Kent Ormanı’nda sabah koşusunun ardından ağaçların gölgesinde kahvaltı keyfi yapmak da tatilinize renk katacaktır. Bir AVM’den diğerine gitmek yerine, sonbaharın en güzel günlerinin yaşandığı İzmir’in tadını çıkarabilirsiniz.

İşte her gününüze farklı bir renk katacak tatil planı:

TELEFERİKTEN İZMİR’E BAKMAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15.5 milyon liraya yenilediği Balçova Teleferik Tesisleri, hem körfez hem de baraj gölü manzarasıyla şehrin en önemli turistik tesislerinden biri haline geldi. AB standartlarında yapılandırılan modern tesis, 31 Temmuz 2015 günü hizmete girdi. Özellikle çocukların büyük ilgi gösterdiği Balçova Teleferik Tesisleri, şehirdışından gelenlerin de gözdesi. Pazartesi hariç her gün saat 10.00 ile 22.30 arasında hizmet veren teleferiğin iniş çıkış ücreti 6 TL. 5 yaş ve altı çocuklar için ücret alınmıyor. Mesire alanında, her zevke ve bütçeye hitabeden tesislerin işletmesini Grand Plaza A.Ş yapıyor. Körfez manzaralı doğu seyir terasında gözleme ve mantı, baraj gölü manzaralı batı seyir terasında ise aperatif yiyecekler bulunuyor. İki katlı kır kahvesinin özellikle teras bölümünde çam ağaçları içinde gün batımını seyretmek isteyen İzmirliler, yine aperatif yiyeceklerle sıcak ve soğuk içeceklere ulaşabiliyor. Çocuk oyun grubunun bulunduğu alanın yanında oluşturulan Park Kafe’de daha çok miniklerin ilgisini çekecek dondurma, pamuk helva, haşlanmış mısır gibi yiyecekler var. Grand Cafe’de ızgara çeşitleri konukların beğenisine sunulurken Budak Cafe’de fastfood ve soğuk sıcak içecek satışı yapılıyor. Tesisin zirvesinde kurulan Et Evi’nde ise kontrollü mangal hizmeti sunuluyor. Sizin için yakılan mangallarda, et evinden alacağınız et çeşitleri ve şarküteri ürünlerini kendiniz pişirerek ekonomik bir ziyafet çekebilirsiniz.

YASSICAADA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, keyifli bir vapur yolculuğu ile başlayıp Ege Denizi'nin mavi sularında devam eden Yassıcaada turlarıyla İzmirlilere hem ekonomik hem de nitelikli tatil olanağı sunuyor. Bu bayram tatil beldelerinde konaklama imkanı bulamadıysanız, günübirlik deniz keyfi için en uygun adres yine Yassıcaada olacak. 22, 23, 25, 26 ve 27 Eylül 2015 tarihlerinde Karşıyaka ve Üçkuyular iskelelerinden vapura binerek, belki de yılın son deniz keyfini yaşayabilirsiniz. Vapurlar saat 08.30’da Karşıyaka, 09.00'da Üçkuyular İskelesi’nden hareket ediyor. Saat 17.45’te ise dönüş için Yassıcaada İskelesi’nden hareket ediliyor. Böyle bir keyif için ödeyeceğiniz, vapur dahil toplam ücret 16,5 TL.

İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI

425 bin metrekare alan üzerinde yüzden fazla türde bin 500’e yakın hayvanı ve 250’den fazla bitki türünü bünyesinde barındıran İzmir Doğal Yaşam Parkı, uzun tatil süresince ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürecek. Özellikle çocukları çok mutlu edecek bu ziyaret sırasında, sevimli fil ailesinin bulunduğu bölüme uğrayarak, Türkiye’de dünyaya gelen ilk Asya fili İzmir ve kardeşi Deniz’i görmeyi ihmal etmemenizi öneririz. Tropik Merkez’deki egzotik canlılar, Afrika Savanı’ndaki seyir terasından zürafa, zebra, su aygırı ve devekuşlarını seyredebilir, geniş barınaklarında özgürce dolaşan vahşi hayvanları görebilirsiniz. İzmir Doğal Yaşam Parkı’na giriş ücreti yetişkinler için 3 TL, öğrenciler için 1 TL. Üstelik Sasalı’ya kadar gitmişken hayvanat bahçesinin yanıbaşındaki Kent Ormanı ve İzmir Kuş Cenneti’ne de uğrayabilirsiniz.

HOMEROS VADİSİ

Sporu ve doğada keşifler yapmayı seviyorsanız, Homeros Vadisi sizleri bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova merkez ile Kayadibi köyü arasında, Bornova Çayı üzerindeki 7 kilometrelik alanda yaptığı vadi düzenlemesi kapsamında oluşturulan göletler ve piknik alanları görülmeye değer. 5 bin yıllık Smyrna antik kentinin suyunu sağlayan kaynağı, Homeros’un yaşadığı varsayılan mağaraları keşfedebilir, doğayla iç içe huzurlu bir yürüyüş yapabilirsiniz.

İNCİRALTI KENT ORMANI

Bir zamanlar moloz döküm yeri olarak kullanılan, İnciraltı’ndaki 622 dönümlük alan, bugün içinde binlerce ağacın boy verdiği muhteşem bir şehir ormanına dönüştü. Şehir yaşamının stresinden kaçan İzmirliler, İnciraltı Kent Ormanı’nda adeta cenneti yaşıyor. Üçkuyular İskelesi’nden Yenikale Burnu’na kadar uzanan ve Kültürpark’ın 3,5 katı büyüklüğündeki alanda oluşturulan gezinti, yürüyüş ve bisiklet yolları, şehir yaşamının stresinden kaçan İzmirlilerin dinlenip rahatladığı çok özel bir uğrak noktası oldu. Dikilen 21 bine yakın çınar, akasya, akçaağaç, dut, tesbih, söğüt, iğde, yalancı karabiber ve katalpa ağaçları boy attı. Sağlıklı bir yaşam için sabah yürüyüşü ve ağaçların gölgesinde ailenizle yapacağınız kahvaltı için daha iyi bir seçim olamaz.

İzmir’in her köşesini bildiğiniz ve çok işi tanıdığınız inancındaysanız, bir daha düşünün deriz. Büyükşehir Belediyesi’nin, yarımadanın tanıtımı için hayata geçirdiği projelerden biri olan ve tarihteki altı tane İyon kentini birbirine bağlayacak tematik yolu gördükten sonra fikriniz değişebilir. İlk etapta 51 kilometrelik Germiyan-Barbaros-Urla-İçmeler-Özbek-İskele, 18 kilometrelik Germiyan-Ildır-Gerence Körfezi ve 17 kilometrelik Barbaros-Balıkova rotalarında, 41 noktaya 93 yön tabelası ve 6 bilgi panosu yerleştirildi. Tarih kokan bu yolda yeni keşifler yapmanın şimdi tam zamanı. Doğa yürüyüşlerine yeni başlayanların, dağcılık ve trekking kulüpleriyle birlikte hareket etmesi işlerini kolaylaştıracaktır.

BİLİMLE UÇTAN UCA

Pedal çevirerek özgürleşmek, İzmir’i bir uçtan diğerine deniz kıyısından gezmek için bir bisiklet satın almanız gerekmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu 31 durak, 400 bisiklet, 600 park yeri ile hizmet veren BİSİM, kiralık bisiklet sistemiyle size bu imkanı en ekonomik şartlarla sunuyor. İnciraltı Kent Ormanı’ndan İzmir Kuş Cenneti’ne kadar uzanan bisiklet yolunda keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız, en yakın BİSİM istasyonuna giderek bu imkanı elde edebilirsiniz. İki saat için sadece 3 TL ödemeniz yeterli. “Yollar artık BİSİM” sloganıyla yola çıkan sistem hakkında tafsilatlı bilgi için "www.bisim.com.tr" adresini ziyaret etmenizi öneririz.

VAPURLA FOÇA

Foça, İzmir’in en güzel turistik ilçelerinden biri. Artık bu güzel ilçeyi ayrıcalıklı kılan özelliklerinden biri de denizyoluyla kolayca ulaşılabilmesi. Karayolu yerine, serin rüzgarlar eşliğinde mis gibi deniz kokan gemi yolculuğunu tercih eden İzmirliler, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yaz başlattığı vapur seferlerine büyük ilgi gösteriyor. Şimdilik cumartesi ve pazar günleri sabah ve akşam olmak üzere günde karşılıklı iki sefer yapılıyor. İlk sefer saat 08.00’de Karşıyaka, 08.15’te Konak’tan hareket ediyor. Akşam 20.05’teki dönüş saatine kadar tertemiz plajlarda denize girebilir, 5 bin yıllık tarihi yerleşimde bir kültür turu yapabilir, kendinize balık ekmek ziyafeti çekebilirsiniz.

SIĞACIK KALEİÇİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin işbirliğiyle çehresi bir anda değişen Kaleiçi evleriyle birlikte Sığacık, turizmin parlayan yıldızı haline geldi. 1500’lü yıllardan itibaren yaşamın devam ettiği Kaleiçi evleri, hayata geçirilen restorasyon projesiyle bambaşka bir görünüme kavuştu. Sığacık Kaleiçi’ndeki 220 evin yenilenmesinin ardından bölge, ziyaretçi akınına uğradı. Eğer hala görmediyseniz, bu tatil günlerinde mutlaka Sığacık’a gitmenizi öneririz.