Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Süleyman şah Türbesi'nin nakledilmesini eleştirdi. Destici, “Toprak kaybedilmiştir. Bu, kabul edilemez. Oraya giren ordunun yapması gereken, ne pahasına olursa olsun orayı koruması gerekirdi. Bu siyasi iktidarın öngörüsüzlüğü, cesaretsiz ve iredesizliğidir.” dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Mürşitpınar sınır kapısında incelemelerde bulundu. Ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Mustafa Destici, Şah Fırat operasyonunu değerlendirdi. Hükümetin önceki söylemleri ve operasyonu kıyaslayan Destici, hükümeti öngörüsüzlük ve basiretsizlikle suçladı.

Geçmişte söylenen sözlerin hatırlanması gerektiğini dile getiren Destici, Başbakan Davutoğlu’nun, ‘Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu topraklar uluslararası haklar neticesinde bize verilmiştir. Dolayısıyla Türk topraklarıdır. Saldırı gerçekleşirse korumak adına her şeyi yapar ve koruruz.’ sözlerini hatırlatarak, “Bugün geldiğimiz noktada maalesef bu söz yerine getirilememiştir. Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu toprakları devletimizin sınırları dışındaki tek toprağı ve maalesef dün gece itibari ile bu toprak elden çıkmış, kaybedilmiştir.” şeklinde konuştu.

Yeni yapılan yerin, eski yeri karşılamayacağını dile getiren Destici, “Bu türbe Ceber Kalesi'nin olduğu yerdeydi. Baraj suyu nedeniyle devletler anlaşarak şimdiki yere getirilmişti. Şimdi IŞİD tehdidinden dolayı türbeyi boşalttık, terk ettik. Türkiye sınırının bir-iki kilometre mesafeye getirdik. Peki yarın IŞİD oraya gelirse o zaman da sınırımızın içine mi alacağız? Bu kabul edilemez bir durumdu.”

“ORDUNUN YAPMASI GEREKEN ORAYI KORUMASIYDI”

Suriye topraklarına giren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Süleyman Şah Türbesi'ni taşıması yerine, orayı koruması gerektiğini dile getiren BBP Genel Başkanı Destici, “Zaten ordumuz girmişti. Asker başarılı bir operasyon yapmış, bu ayrı bir şey ama hükümetin ortaya koyduğu iradesizlik, cesaretsizlik ve öngörüsüzlük ayrı bir şey. Türk ordusu girdiği zaman yapması gereken, oraya girip güvenliğini sağlamalı ve oradaki tehlikeler geçene kadar orada konuşlanmalıydı. Yapılması gereken buydu. Asla ve kat'a ne pahasına olursa olsun Süleyman Şah Türbesi boşaltılmamalıydı, askerler tahliye edilmemeli, oradaki naaşlar ve emanetler getirilmemeliydi. Orası Türk toprağıydı ve korunmalıydı.” şeklinde konuştu.

“KEŞKE TÜRKİYE DÜN GECEYİ YAŞAMAMIŞ OLSAYDI”

Hükümetin, operasyonu başarılı olarak yorumlamasını eleştiren Destici, operasyonda hükümetin yanlış yaptığını savundu. Destici, “Bu büyük bir yanlış, başarısızlık, büyük bir kayıptır.” ifadelerine yer verdi. Türbenin imha edilmesine de tepki gösteren Destici, bunu, geri dönüşümü olmayan bir yol olarak yorumladı. Destici, şu ifadelere yer verdi: “Eğer imha edildiyse bu, geri dönüşü olmayan bir yol olarak gözüküyor. Bu kabul edilemez bir durum. Keşke Türkiye dün geceyi yaşamamış olsaydı.” Destici programının ardından Ankara’ya hareket etmek üzere Şanlıurfa merkeze döndü.