Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koştuğu bildirildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ‘Dünya Emzirme Haftası’ dolayısı ile yaptığı yazılı açıklamada, emzirmenin bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğu vurgulandı. Bebeklerin yaşamın ilk 6 ayında beslenmenin sadece emzirme yoluyla yapılması önerilen açıklamada, “Anne sütünde yüzde 87 oranında su bulunur. Bu yüzden anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ayda ayrıca su vermeye gerek yoktur.” denildi.

EMZİRME ANNE VE ÇOCUK ARASINDAKİ DUYGUSAL BAĞIN GELİŞMESİNİ SAĞLAR

Bebeğin her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmesi istenen açıklamaya göre, anne sütünün yeterli olup olmadığı bebeğin günde 5-6 defa idrara çıkmasından ve aylık kilo artışından anlaşılabilir. İlk günlerde anne sütü az ama yoğun içerikli iken bebek günde 1, 2 kez altını ıslatır. Süt üretiminin arttığı 3. günden itibaren günde an az 5, 6 kez ıslak bez ve 3, 4 kez kirli bez normaldir. Anneler bebeklerin çoğu ağlamalarını açlıktan ve sütlerinin yetersiz olduğundan diye düşünürler. Oysaki bebeği idrara çıkması ve aylık kilo alımı normalse anne sütü yeterlidir. Bebeğin emme aralıkları en fazla 4 saat kadar olmalı, eğer bebek uyuyor ise uyandırılarak emzirilmelidir. Ayrıca gece emzirmeleri özellikle önemlidir. İlk 6 ayda bebeğin kilo almasında duraklama varsa ve bu durum anne sütünü arttırıcı önlemlerle düzeltilemezse bu durumda doktora başvurmak gerekir. Ayrıca emzirme anne ve çocuk arasındaki duygusal bağın gelişmesini sağlar.

Açıklamada, başarılı bir emzirme süreci için doğru bir başlangıç yapılmasının çok önemli olduğu vurgulanarak, emzirmenin anne yönünden yararlarına ilişkin şu bilgiler verildi: “Bebeğini besleyebilme içgüdüsü, bazen annelerde yoğun bir kaygıyı da beraberinde getirir. Bu dönemde anneye güven telkin etmek, olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak ve destek olmak önemlidir. Emzirme, ekonomik, kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. Rahmin toplanmasına yardımcıdır. Anne-bebek bağının kurulması, güven duygusu gelişmesi ve annede strese karşı tolerans gelişmesini sağlar. Annenin sindirim sistemi iyi çalışır, besin emilimi artmıştır. Ovülasyonu geciktirir. Araştırmalar emzirmenin premenopozal kanserler ve meme kanserlerine karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.”

ANNE SÜTÜ ALAN BEBEKLERİN OBEZ VEYA KİLOLU OLMA OLASILIĞI DAHA DÜŞÜKTÜR

Anne sütü almanın bebek yönünden yararları hakkında ise şöyle sıralandı: "Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde; ishal, alt solunum yolu enfeksiyonu, otitis media, pnömoni, idrar yolu enfeksiyonu, nekrotizan enterokolit, invaziv bakteriyel enfeksiyonlar, ani bebek ölümü mama ile beslenenlere göre daha düşüktür. Anne sütü alan bebekler, insülin-bağımlı diyabet, chron hastalığı, ülseratif kolit, lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar. Anne sütü alan bebeklerin ileri yaşamlarında obez veya kilolu olma olasılığı daha düşüktür. Bebeğin zeka gelişimini destekler. Bebeği hastalıklara karşı korur. Bebek için hem içerdiği besin maddeleri hem de kolay, temiz ve pratik olması nedeniyle idealdir. Çene ve ağız gelişimine ait bozukluklar, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür. Konuşma problemleri daha az görülür. Emziren anneye destek verilmelidir. Annenin yeterli şekilde dinlenebilmesi başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi için çok önemlidir. Bebeklerin doğar doğmaz ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması, ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, 6. aydan itibaren ek besinler ile beraber en az 2 yıl emzirilmesi önerilmektedir.”