Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencileri, staj adı altında günde 8 saat ücretsiz çalıştırıldıklarını, son düzenlemeyle stajın ortalamaya etkisinin kaldırılmasıyla mağduriyetlerinin daha da arttığını bildirdi söyledi.

SAÜ'deki 7+1 sistemiyle öğrenciler, bir dönemin tamamını işletmelerde çalışarak geçiriyor. Bu öğretim yılının güz döneminde staj uygulamasına tâbi tutulan öğrenciler, 24 AKTS olarak işlenen ve ortalamaya etki eden staj uygulamasının bahar döneminde rektörlük tarafından 15 AKTS değerine düşürülmesine ve ortalamaya etkisinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Mağdur öğrenciler, yaptıkları ortak açıklamada 70 gün staj süresince haftada beş gün ve günde 8 saat ücretsiz çalıştırıldıklarını, bu stajın ortalamaya etkisinin kaldırılması ve AKTS değerinin düşürülmesinin mağduriyetlerini arttırdığını kaydetti. Öğrenciler, “70 günlük staj süresince ders veya okula ayıracak zaman kalmıyor. Öğrenci, şu anki sistemle bir dönem uzatma sıkıntısıyla karşı karşıya kalmış bulunuyor." dedi.

SANAYİ KURULUŞLARINA BEDAVA İŞÇİ

7+1 staj sisteminde, bir dönemi tamemen işyerinde geçirdiklerini ifade eden öğrenciler, böylece işletmeler ve sanayi kuruluşlarına bedava işçi sağlandığını savundu. Sistemdeki sıkıntıları şöyle özetlediler: “Staja giden öğrencilerin birçoğu, eğitim aldığı alanların dışında ve ayak işlerinde çalışmak zorunda kalıyor. Bunun yanında, çalışan öğrencilere herhangi bir ödeme yapılmıyor. Tamamen işletmenin inisiyatifine bırakılan bu uygulamayla ücretsiz işçi çalıştırma imkanı firmalara sağlanmış oluyor. Kabul edilmesi gereken bir konu var ki o da 7+1 sistemi, büyük bir hüsrana doğru gidiyor. Öğrenciyi hayata hazırlamak adıyla başlatılan sistemde, kontrol mekanizmaları çalışmıyor. İşletmeler, gereğinden fazla puan dağıtıyor ya da dağıtmakla itham ediliyor. Kontrol etmesi gereken hocalar ise görevlerini tam olarak yerine getirmedikleri için suç öğrenciye kalıyor. Bu sebeple de haksız ortalama suçlaması öğrenciye yöneltiliyor.”

SAÜ Rektörlüğü ise staj uygulamasında verilen puanların ortalamaya etkisinin, haksızlığa sebep olduğu gerekçesiyle kaldırıldığını ve geri adım atılmayacağını bildirdi.