Ergenekon davasının firari sanıklarından Bedrettin Dalan, Türkiye’ye döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. Başına gelecekleri 20 yıl öncesinden bildiğini ifade eden Dalan, “Kanatlandım adeta uçuyorum. Hayatımda hiçbir şeyden firar etmedim.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öven Dalan, “Madem ki hatadan döndü ve şu anda doğru istikamette, kutluyorum. Allah kuvvet versin!” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye dönen Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi rektörlük binasında basın toplantısı yaptı. Konuşmasında adalet ve hukuk vurgusu yapan Dalan, “Kamuoyu araştırmalarında adalete güven yüzde 20'lere inmiştir. Halkın inanılırlığı bakımında adalete güven yüzde 20'lere inmişse o ülkede yaşamak hakimler için dahi zordur. Ben bunun utancını yurt dışında çok yaşadım. Benim hassasiyetle üstünde durduğum şey hukuk ve adaletin aklın hakim olduğu bir Türkiye'nin mutlaka yeniden yaratılması mecburiyetidir. Hukuk olmayan bir ülkede yaşam olmaz. Adalet mülkün temelidir. Her şey ekonomi değil, her şey adalettir, hukuktur. Hukuk ve adaletin olmadığı ülkede sadece mutluluk değil refahta olmaz. Benim kendi söylediğim bir cümle var; ekonomi hukukun yan ürünüdür.” dedi.

‘KANATLANDIM, ADETA UÇUYORUM’

Yedi yıl aradan sonra Türkiye’ye döndüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Dalan, “Ülkeme gelmekten bahtiyarlık duyuyorum demek bile çok hafif bir kelime olarak kalıyor. Kanatlandım adeta uçuyorum. Birçok yazar çizer kendine göre Ergenekon davasının firarisi dediler benim için. Hayatımda hiçbir şeyden firar etmedim.” şeklinde konuştu.

Başına geleceklerini 20 yıl önce bildiğini ifade eden Dalan, bunu eşine bile söylediğinde eşinin de kendisine inanamadığını ifade etti. Dalan, “Hukuku gayelerine alet eden bu kumpasın mağduru olmamak için yurt dışına çıktım. Bana bu kumpası kuran üst seviyedeki üst aklın dışında ne polisler ne savcılar ne de hakimler kumpasın tetikçisi olan kişiler benim tutuklanacağımı bilmiyorlardı. Ama ben çok çok evvelden 20 yıl evvelden bu işlerin bana doğru geleceğini biliyordum. Onun için yurt dışına çıkışım herhangi bir devlet görevlisinin beni uyarmasıyla değil içinde yaşadığım son 30 yılın macerasının bana verdiği akılla yurt dışına çıktım. Bana hiç kimse firari sanık diyemez. Bir memlekette akıl, vicdan, hukuk varsa bana hiç kimse firari sanık diyemez.” açıklamasını yaptı.

‘FİRARİ DURUMDA OLANLAR, BUGÜN BAŞKALARI OLACAK’

“Sanık olmamız için doğru düzgün bir iddianame, doğru düzgün çalışan bir hukuk kanalı olması gerekirdi.” diyen Dalan şöyle konuştu: “Kendini haksız hukuksuz bir tehlikeden bir komplodan bir kumpastan korumak için gayret sarf eden insana firari demenin haklı, akla vicdana hizmet ettiğini anlamak mümkün değil. Bugün bazı gazeteler Ergenekon sanığının firari sanığı demiş. Ama şunu söyleyeyim ki firari durumda olanlar bundan sonra başkaları olacak. Olmaya da başladı. Hiç kimse bana inanmadı, karım dahi inanmadı. Şu anda avukatım bu konuda şikayette bulundu, eğer savcılık çağırırsa çok detaylı olarak bu kumpasın bütün detaylarını anlatacağım. Bu bir senaryoydu. Bu senaryoda herkes rolünü oynadı. Bu senaryo bitti. 'The End'. Senaryo bitmiş olmasaydı ben de halen burada olamazdım.”

‘SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ DOĞRU İSTİKAMETTE’

Kendisini Türkiye'ye döndükten sonra hükümete yakın çevrelerden arayanlar olduğunu ve hepsine teşekkür ettiğini aktaran Dalan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanlıştan döndüğünü belirtti. Dalan, “ Siyasetin müdahalesiyle hiç karşılaşmadım. Sadece hukuk çetesinin birebir düşmanlığıyla karşılaştım. Sayın Cumhurbaşkanım eğer o günlerde bu durumu görmediyse ki görmeyebilir. 25 yıl evvel karıma anlattım, karım bana kahkahayla güldü. Cumhurbaşkanımızın da o günlerde onu görmemesi son derece doğal. Ama bunu gördükten sonra eğer yoluna devam etseydi kınardım. Madem ki hatadan döndü ve şu anda doğru istikamette kutluyorum. Allah kuvvet versin.” şeklinde konuştu.