Batman’ın Sason ilçesine bağlı Yücebağ beldesinde yaklaşık 21 yıl önce yaşanan kan davasından dolayı birbirlerine dargın olan ailelerin küskünlüğü, belde belediyesi tarafından düzenlenen el sanatları kursu ile son buldu.

Edinilen bilgiye göre, 21 yıl önce beldede yaşanan kan davasından dolayı bazı aileler arasında dargınlık ve küskünlük yaşandı. Yaşanan kan davası sorunu 3 yıl önce aşiret liderlerinin araya girmesi ile barışla neticelendi. Ancak yine de yaşanan husumetten dolayı bir çok aile mensupları birbirleriyle konuşmadı, görüşmedi. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Saadet Partisi’nden belde belediye başkanı seçilen Atilla Çetinkaya, bu küskünlüğü tamamen bitirmek için girişimler başlattı. Başkan Çetinkaya, Belediye ve İş-Kur İl Müdürlüğü ile ortak olarak 'Kültür Merkezi El Sanatları' projesi geliştirdi. Başlatılan proje kapsamında belediyenin bir salonu bu çalışmanın hayat geçirilmesi için tahsis edildi.
Başlatılan kursa, husumetli ailelerden 36 kadın katıldı. Kadınlar, 6 ay boyunca kursa devam ederek el sanatları eğitimi aldı. Bu süreçte küskünlükler unutulup, iki aile arasında muhabbet oluştu.

36 kursiyerin SODES projesi kapsamında yaptıkları el sanatları sergisi, Sason Kaymakamı Tekin Dündar, Yücebağ Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya, kurum müdürleri ve kursiyerlerin katılımı ile gerçekleşti. Programda kursiyerler ve belde sakinleri halay çekerek hem husumetin bitişini, hem de kursu başarıyla tamamlamalarını kutladı.
Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya, beldenin kan davası ve düşmanlıkla anıldığını belirterek, bundan dolayı rahatsız olduklarını kaydetti. Bu sorunun kendilerini rahatsız ettiğini belirten Çetinkaya, “Seçildiğimiz zaman işimiz insanlarımıza hizmet götürmek olduğunu biliyorduk. Ama bunun yanında neler yapabiliriz diye düşündük. Beldemize huzuru nasıl getirebiliriz dedik. Bunun için düşündük ve çalışma başlattık.” dedi.

Babasını da kan davasında kaybettiğini ifade eden Çetinkaya, bundan dolayı üzüntü duyduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Dedim ki madem ki bu olayın en büyük mağduru benim. Ben bu olay için değil parmağımı gövdemi koymaya hazır oldum. Bu beldeyi bu husumetten kurtarmak gerekiyor dedim. Birinci çalışmam bu oldu ve buna odaklandım. Büyüklerimiz sürekli olarak buranın artık barışa ve huzura ihtiyacının olduğunu söylediler bana. Ben de onların sözlerine kulak verdim. Ben yetim büyüdüm, başka çocukların yetim büyümesini istemedim. Gelen her tepkiye taraf değil tarafsız baktım. Huzur için çalıştık.” diye konuştu.

“HUSUMETLİ OLDUĞUM AİLELERİN ÇOCUKLARINA OYUN PARKI YAPTIRDIM”

Başkan Çetinkaya, husumetli olduğu ailelerin çocuklarına SODES projesi kapsamında oyun parkı yaptığını belirterek şunları kaydetti: “Ben o mahalleye oyun parkı yaptırdığımda insanların benim hakkımda ne dediğine çok takılmadım. Bazıları dalga geçti ve babasını öldüren ailelere yardımcı oluyor diye güldüler ve beni dışladılar. Ama ben hiç birine kulak asmadım çünkü beldemizin huzura ihtiyacı vardı. Olumsuz şeyleri duymadım. Ama bütün samimiyetimle buna odaklandım. Uzun uğraşlar sonucu beldemize barışı getirmeyi başardım. Bu insanları barıştırdık ancak bir araya gelmeleri gerekiyor diye düşündük. Bunun için de bir proje hazırladık. Projemiz el sanatlarına yönelikti. Bu projeye özellikle 20 yıldır birbirinden kopan aileleri seçtik. Elde edilen ürünlere bakmadım. Çünkü amacım barış ve huzuru getirmekti. Bunu da başardım. Benim vicdanım rahat. Böyle bir çalışmada yer aldığım için mutluyum. Beldemizin o eski günlere kavuşması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Kursiyerlerden Sevim Onutçu da yıllardır aynı beldede yaşayan insanlarla konuşamadığını belirterek, yapılan kurs sayesinde arkadaşlarıyla bir araya gelme fırsatı bulduğunu söyledi. Ailelerinin kan davası nedeniyle birbirleriyle dargın olduğunu belirten Onutçu, “Biz bu proje sayesinde bir araya geldik. Yıllardır burada aynı sokaktan geçtiğimiz insanlarla konuşmuyorduk. Birbirimizi tanımıyorduk. Ama şu an hepimiz bir aile olduk. Beldemize huzur geldi. Bu çalışmada emeği olan başkanımıza sonsuz teşekkür ederiz.” diye konuştu.