HDP’li Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan, Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısıyla ilgili olarak, “PKK’nın silah bırakması için Kürt sorununun çözülmesi lazım. Böyle bir ortamda PKK’nın silah bırakması beklenemez.” dedi.

Makamında gündemle ilgili açıklamada bulunan Bitlis Belediye Eş Başkanı Hüseyin Olan, PKK’nın artık Ortadoğu’nun bir gerçeği olduğunu belirterek, “Kürtlere karşı artık birçok yerden tehdit var ve Kürtler her zaman kendini korumak zorundadır. Savunmaları için de öz güçleri olmalıdır. Türkiye bu noktada adım atarsa, güven verirse elbette ki PKK Türkiye ile sonsuza kadar savaşacak hali yok. Türkiye ile çatışmaz. Türkiye’deki sorunlar biterse o zaman silah bırakma tartışılır. PKK’nın silah bırakması için PKK’nın kongre toplaması gerekir ve bunu sadece PKK belirler.” diye konuştu.

“BARAJI AŞACAĞIMIZA İNANIYORUM”

HDP’nin seçimlere parti olarak girmesini de değerlendiren Başkan Olan, “Barajı aşamazsa diye bir şeyimiz yok açıkçası. Biz bugünkü şartlarda kesinlikle barajı aşacağımıza inanıyoruz. Bugün gördüğümüz zaman HDP bu sürece cevap olacak bir parti. HDP barajı aşarsa gerçekten Türkiye’de ciddi değişimler olacak. HDP barajı aşmazsa veya kimisi şu anda sıkıştırıyor HDP’yi, diyor ki 'Bağımsız niye girmiyorsunuz'. Tamam da artık bir şeylerin değişmesi ve ciddi bir muhalefetin olması lazım. Bunu herkes görüyor bu gidişatın, siyasetin değişimi için HDP’nin barajı aşmasını algılamış. HDP barajı aşmazsa diye bir durum yok. Kürtler parlamentoya girmeden önce de siyaset yaptılar. Ama Kürtlerin şöyle bir talebi var; “Biz parlamenter sistemde demokratik siyaset yapmak istiyoruz.” Ancak ne yazıktır ki 12 Eylül rejiminden kalan bir baraj sistemi 35 yıldır halen sadece ve sadece Kürtler Meclis'e girmesin diye tutuluyor. Kürtler haklarını her defasında koruyarak Meclis'e girmeyi başardı ki haklarını demokratik bir şekilde alsınlar. Ama ne yazık ki sistem, devlet bunu engelledi. Kürtleri ne yazık ki silah kullanmaya mecbur etti.” şeklinde konuştu.

“KÜRTÇE İSİMLER VERDİK”

Şehirdeki sokak ve caddelerin isimlerinin Kürtçe isimlerle değiştirilmesiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Hüseyin Olan, şöyle konuştu: “İsimlerin değiştirilmesiyle ilgili konuda meclisimizde karar aldık. Belediyemiz içerisinde Kürtçe ve Türkçe dillerini kullanmaya başladık. Kürtçe kurslar başlatarak dersler vermeye başladık. Mahalle ve sokakların isimlerini değiştirerek Kürtçe isimler verdik. Bitlis’in bir tarih kenti olması hedefimizdir. Gerçekten Bitlis’in tarihine baktığımızda Mardin’den farklı bir şehir olmadığını görürüz. Farklı kimliklerin, farklı inançların, farklı kültürlerin daha önce yaşadığı bir kenttir.”