Bir su şişesinden çıkan tartışmanın büyümesinin ardından AKP ile MHP'li üyeler arasında yaşanan arbede yüzünden ertelenen Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı, bu sefer polisin geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı.

Belediye meclisinin 16 Mart 2015 Pazartesi günü yaptığı mart ayı ikinci oturumu, bir su şişesinden çıkan tartışmanın büyümesinin ardından AKP ile MHP'li üyeler arasında çıkan arbede sebebiyle ertelenmişti. Ertelenen ikinci oturum, geniş güvenlik önlemleri altında tekrar yapıldı. Bu seferki toplantıya vatandaşlar alınmazken izlemek isteyen partililer ve basın mensupları, Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen özel giriş kartıyla içeriye alındı. Meclis salonunda zabıta ekipleri, dışarıda ise yaklaşık 750 polis memuru güvenlik önlemi aldı. Polis, salonun girişine etten duvar örerek sivil vatandaşların girmesine izin vermedi. Meclis salonu önünde bekleyen yaklaşık 150 kişilik bir grup ise kapıların kapatılmasına tepki göstererek içeriye girmek istedi. Olay yerinde bekletilen Çevik Kuvvet ekipleri, meclis salonu önünde bulunanları içeriye almadı. Kapıda bulunan vatandaşlar ise hem meclisi hem polisi protesto etti. Salonun önünde toplanan yaklaşık 400 İshak Çelebi Mahallesi sakini de içeriye alınmadıkları için tepki gösterdi. Mahallelileri polis yatıştırdı. Toplantı başladıktan sonra yaklaşık 45 dakika daha salonun önünde bekleyen vatandaşlar, daha sonra olaysız şekilde dağıldı. Salona girişte güvenlik koridorları oluşturulması, VIP güvenlik önlemlerini aratmadı.

CEMEVLERİ İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLDİ

Toplantı, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında yapıldı. Birinci oturumdan kalan 55 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, en önemli maddeleri arasında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi konusu vardı. CHP Grup Başkan Vekili Zeki Bilgin, maddenin ilgili komisyon tarafından eksik değerlendirildiği gerekçesiyle "hayır" oyu kullanacaklarını dile getirdi. Bilgin, "Saruhanlı Belediyesi tarafından cemevine önemli haklar verildi. Diğer dernekler gibi boya, badana, bakım masraflarının belediyeler tarafından yapılmasını istiyorduk ancak ilgili komisyon, bizim taleplerimizi değerlendirmemiş." dedi. Ardından yapılan oylamada yedi kişilik CHP grubu "ret" verirken cemevlerinin ibadethane olarak sayılması, MHP ve AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bir sonraki toplantısının, 14 Nisan 2015 Salı günü yapılması kararlaştırıldı.