Siirt’te yeni devlet hastanesinin hizmet sokulması ardından, eski devlet ve SSK hastanelerinin bulunduğu arazilerin TOKİ tarafından konut yapılmasına yönelik tartışmalar devam ediyor. Söz konusu arazilerin Siirt Belediyesi tarafından yeşil alan yapılması ısrar edilirken, TOKİ ise yeşil alan yerine arazide konut yapmaktaki ısrarını sürdürüyor.

Siirt’te yeni devlet hastanesinin hizmet sokulması ardından, eski devlet ve SSK hastanelerinin bulunduğu arazilerin TOKİ tarafından konut yapılmasına yönelik tartışmalar devam ederek, söz konusu arazilerin Siirt belediyesi tarafından yeşil alan yapılması ısrar edilirken, eski devlet hastanesinde yıkım çalışmalarını başlatan TOKİ ise yeşil alan yerine arazide konut yapmaktaki ısrarını sürdürüyor. Konuyla ilgili olarak Belediye Eş Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Yasan tarafından yapılan açıklamada, Siirt Belediyesi olarak kentin, kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların ve engelli yurttaşlar gibi toplum içerisindeki dezavantajlı gruplar başta olmak üzere tüm yurttaşlar için daha yaşanılabilir bir kent olması misyonu ile hareket ettiklerini ifade ederek, "Bu amaçla şehrimizde gerek yapılaşma ve nüfus dağılımının yoğun olduğu bölgelerde, gerekse yeni ve modern yapılaşmanın gerçekleşmekte olduğu bölgelerde yaşayan insanlarımızın beton duvarlar arasında toprağa ve yeşile uzak bir hayat yaşamamaları amacını taşımaktayız. Şehrimizdeki yeni gelişmekte olan yapılaşma alanlarında, mahalle aralarında geniş parklar yapmak, sokak aralarında insanlarımızın yararlanacağı yeşil alanlar açmak ve yüksek katlı binalar ve site bahçelerinde yüksek oranda yeşil alan ve park zorunluluğu getirmek suretiyle daha sağlıklı yaşam alanları oluşturmaktayız." dedi.

Yeni yapılaşma alanlarında bu çalışmaları yapılırken, şehrimizin kalabalık nüfus ve sık betonarme yapıların bulunduğu bazı mahallelerinde ise yeşil alan oluşturmak için çalışma yapabilmek için yeterli alan temininde Siirt belediyesinin güçlüklerle karşılaştığını belirten Yasan, "Gerek şehrimizde çok miktarda bulunan ve tüm toplumun faydası için kullanılması gereken vakıf arazilerinin yüksek katlı binalar yapılmak suretiyle rant haline dönüştürüldüğünü, gerekse mevcut hazine arazilerinin tüm toplum katmanlarının faydalanabileceği sosyal alanlara dönüştürülmek yerine yapılaşmayı arttırmak suretiyle şehrin bu bölümlerini daha da fazla boğmakta olduğunu görmekteyiz. Şehrimizin yeni yapılaşma bölgelerinde geniş alanlar bulunmasına rağmen, yeni Devlet Hastanesi ve Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’nin yoğun şehirleşme alanlarına sıkıştırılmaya çalışıldığı tüm toplum tarafından gözlemlenmiş yakın zamanlı örneklerdir." diye konuştu.

Yasan, Eski Devlet ve SSK hastanelerinin bulunduğu araziler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 29.09.2014 tarihinde arazilerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği ile ilgi belediye görüş sorulduğunun belirterek, "Siirt Belediyesi olarak 14.11.2014 tarihinde vermiş olduğumuz görüş yazısında, eski Devlet ve SSK hastaneleri arazilerinin yeşil alan olarak değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşümüzü belirttik. Bu görüş yazımıza rağmen TOKİ tarafından, bahsi geçen eski devlet hastanesi arazisine yüksek katlı binalar yapılmak suretiyle değerlendirileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Her ne kadar Siirt Belediyesi olarak bu arazinin halkımız için yeşil alan olarak değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşümüzü belirtmiş olsak da, TOKİ mevzuatı gereği doğrudan Başbakanlığa bağlı bir kurum olup ilgili yerel yönetimin onayına ihtiyaç duymadan her türlü yapılaşmaya gidebilmektedir. Bu sebepten dolayıdır ki; TOKİ, bölgede yaşayan insanların beklentilerini, isteklerini ve sosyal ihtiyaçlarını değerlendirme gereği duymadan, sadece ekonomik kazanç değerlendirmesi yapmak suretiyle hareket etmektedir. Biz Siirt Belediyesi olarak insanımızın yeşille ve
toprakla buluşması için en ufak alanı bile değerlendirme amacı güderken, şehrimizin merkezinde tek konumda olan bu istisnai geniş alanın Siirt halkına layık büyük bir park olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve imkan tanınması halinde bu yükümlülüğü en güzel şekliyle yerine getireceğimizi taahhüt ediyoruz." dedi.