Bursa merkez Yıldırım Belediyesi, sokağa döktüğü asfaltın parasını mahalle sakinlerinden istedi. Vatandaşlar, kendilerine senet imzalatarak asfalt parası isteyen belediyeye tepki gösterdi.

Bağlaraltı Mahallesi Cebel Cadde sakinleri, Yıldırım Belediyesi’nin yaklaşık bir yıl önce attığı asfaltın parasını kendilerinden istemesi nedeniyle büyük şaşkınlık yaşıyor. Belediye görevlilerinin getirdiği senetleri alan vatandaşlar, her türlü vergilerini vermelerine rağmen kendilerinden asfalt parası istenmesi sebebiyle kızgın.

“950 LİRA MAAŞ ALIYORUM, BİN 556 LİRA ÖDEYECEĞİM, DEVLET BUNU GÖRSÜN”

Kendisine bin 556 lira asfalt faturası imzalatılan A 160. Sokak sakinlerinden Burhan Açar, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Asfalt parası geldi, dün telefonuma mesaj geldi. Ben de belediyeye gittim, bu nedir diye sordum. Bana dediler ki ‘asfalt katkı payı’, bin 556 lira para istiyorlar benden. Ben asgari ücretle çalışan biriyim. Aldığım maaş 950 lira, benden istedikleri bin 556 lira. İki taksitle ödeyebileceğimi söylüyorlar. Bu sokağa asfaltı bir yıl önce attılar. Ben itiraz dilekçemi verdim ama ne çıkar bilmiyorum. Buradaki bütün binalara geliyor. Sadece bizim binada 14 daire var. Her daireye bu para geliyor. Ben bunu hukuka götüreceğim yani. Benim aldığım asgari ücret, bu bin 556 lira, bunu devlet görsün.”

GÜRE: HER TÜRLÜ VERGİMİZİ VERİYORUZ BİR DE ASFALT PARASI İSTEDİLER

Cadde üzerinde kuaförlük yapan Levent Güre ise dükkanı çift cephe olduğu için iki ayrı fatura ile karşılaşmış. İlk ödemesini yaptığını belirten Güre, “Peşin öderseniz yüzde 25 indirim var dediler, peşin ödedim. İkincisi yolda dediler, gelecekmiş o da. Dükkanım çift cephe olduğu için iki yola atılan asfalttan da para istiyorlar benden. Babamın cep telefonuna mesaj geldi. 7 Ağustos’a kadar ikinci ödemeyi de yapmam gerekiyor. Ne yapacağımı bilmiyorum, ödeyeceğiz mecburen.” diye konuştu.

Belediye görevlilerinin, ‘caddede ne kadar bina varsa hepsine gelecek’ dediğini hatırlatan Güre, “Bu belediye hizmeti, biz çöp vergimizi veriyoruz, her türlü vergimizi veriyoruz, bir de asfalt parası veriyoruz. Devlet asfaltı yaptırıyor, kat kat fazlasıyla vatandaştan parasını çıkartıyor.” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Yıldırım Belediyesi ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Belediyelerin yapmış olduğu yol harcamaları için bu hizmetlerden faydalananlardan alınan payı ifade eder. Diğer bir anlatımla, harcamalara katılma payı, belediyelerin kendi sınırları içerisinde yol yapımı, yol genişletmesi ve yolların yeniden düzenlenmesi, kanalizasyon tesisi yapılması ve mevcut tesislerin onarılması ile yeni içme suyu tesisi yapılması ve mevcut şebekelerin onarılması karşılığında bu hizmetlerden faydalanan gayrimenkul sahiplerinden alınan paydır, diyebiliriz. Kanundaki şekline baktığımızda: Harcamalara katılma payı, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununu 86–94. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanuna üç çeşit harcamalara katılma payı öngörmüştür. Bunlar, yol harcamalarına katılma payı, kanalizasyon harcamalarına katılma payı ve su tesisleri harcamalarına katılma payıdır. Yol harcamalarına katılma payı, kanunun 86. Maddesinde düzenlenmiştir.”