Hız limitini kontrol etmek için uygulanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nde (TEDES) belediyelerinin vatandaşlarla karşı karşıya kalmaması için cezaları emniyetin yazdığı, gelirlerin ise perde arkasından belediyeye aktırıldığı ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, belediyelerin seçimle geldiği için halkı ürkütmek istememelerinden dolayı sisteme sıcak bakmadıklarını, belediyelerin vatandaşla karşı karşıya bırakmak istemedikleri içinde hükümetin ceza paralarını toplama işlemini emniyete verdiğini açıkladı. Özdemiroğlu, belediyelere perde arkasında bütçeden aktarma yapıldığını söyledi.

Yürürlükteki 2918 sayılı Trafik Yasası'nın ek 16. maddesine göre MOBESE sisteminin alt bileşeni olarak kurulan TEDES’le özellikle kırmızı ışık, hız sınırı, banket ve emniyet şeridi ihlalleri başta olmak üzere tüm trafik kuralı ihlalleri tespit edilmesi amaçlanıyor. İstanbul’daki EDS sistemiyle benzer özellikleri taşıyan TEDES şuanda İstanbul, Ankara ve Konya gibi birkaç ilde uygulanıyor. Sistemin yaygınlaşma çalışmalarına hız veren Emniyet Genel Müdürlüğü bu kapsamla Antalya’da da Büyükşehir Belediyesi’yle protokol imzaladı. Protokole göre TEDES'lerin hizmete girmesinden sonra, trafik zabıtasınca sorumluluk sahasında imzalanarak onaylanan idari trafik para cezalarının toplamının yüzde 30'u, hizmet alımı karşılığında belediyeye ödenecek. Böylece, il emniyet müdürlüğü para karşılığında belediyeye hizmet bedeli ödemiş olacak. Ancak, bazı belediyelerin vatandaşla karşı karşıya kalma endişesiyle sisteme sıcak bakmadığı tespit edildi. Protokol imza törenine katılan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu’da bu konuya değindi. "Belediyelerin konuda tereddütlerinin olduğu duyumlarını aldık." diyen Özdemiroğlu, "Tabii ki belediyeler siyasete daha yakın. Seçimle geldikleri için halkı ürkütmek istemiyorlar. Ceza yazıldığında halka yüz yüze gelmek istemiyorlar. Bu konuda tereddüt etmelerine hiç gerek yok." dedi.

Konuyla ilgili olarak ilginç bir örnekte veren Özdemiroğlu şunları söyledi: "Cenabı Hak, Azrail’e canları alma görevi verdiğinde pek hoşuna gitmiyor. ‘İnsanlar bana kızar’ diye. Cenabı Hak, diyorki; ‘Sebepler, perdeler atfedeceğim. O perde nedeniyle ileriyi görmeyecek, seni görecekler. Senin önüne perde indireceğim, seni göremeyecek sebeplere bakacaklar.’ Şimdi hükümetimiz sebep olarak emniyet teşkilatını öne koydu. Cezaları biz yazacağız. Vatandaş karşılarında bizi görecek. Size kızmayacaklar. Siz perde arkasında bütçeden aktarma olacak. Bu nedenle tereddüt etmezseniz seviniriz."

"TRAFİK İHLALLERİ AZALACAK"

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen de sistemin trafik ihlallerini azaltacağını, daha etkin ve sağlıklı denetim sağlanacağını söyledi. Elektronik denetim sayesinde olumlu geri dönüşler almayı umduklarını anlatan Sökmen, topluma huzur sağlayacağını ifade etti.