İzmir'in Bergama ilçesinde, Bergama Eğitim Gönüllüleri Derneği (BEGDER) tarafından düzenlenen 1. Kitap Okuyan Bilir Yarışması'nın ödülleri verildi. Bakırçay Sanayici ve İşadamları Derneği eğitim salonundaki törene öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

BEGDER üyesi Musa Beydilli'nin sunuculuğunu yaptığı törende, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verildikten sonra Başkan Mehmet Tetik bir konuşma yaptı. Tetik, ilk emri oku olan bir dinin müntesipleri, yine "İlim Çin'de de olsa öğreniniz." hadisinin muhatapları olarak, Türkiye'de okuma alışkanlığı ile ilgili bilgi vermek istediklerini söyledi. Tetik, "Basın İlan Kurumu'nun Ocak 2014 tiraj raporuna göre Türkiye'de günlük gazete satışı yaklaşık 2,5 milyon. Buna karşılık Alman'da 33 milyon, ABD'de 63 milyon, Japonya'da ise 68 milyon. Dünya genelinde en çok satan 20 gazeteden dokuzu Japonya'da. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı bir araştıramaya göre gençlerin yüzde 61'inin hiç kitap okumadığının tespit edildiğini üzülerek ifade ediyorum. Ülkemizde 65 milyon kişiye bir kütüphane düşerken her 95 kişiye bir kahvehane düşüyor. Bu kadar oturan toplumun ne okuduğuna baktığımızda ise kişi başına düşen günlük ortalama okuma süresi Almanya'da 20 dakikayken ülkemizde 20 saniyedir.” dedi. Türkiye'de sigara içme oranına da değinen Mehmet Tetik, "TÜİK'in 2008 yılına ilişkin Küresel Yetişkinler Tütün Araştırması'nın sonuçlarına göre 15 yaş üstü siga içme oranı yüzde 33. Türkiye, bir yılda kişi başı ortalama bin 399 sigara tüketimiyle dünya ülkeleri arasında 25. sırada yer alıyor. Diyorum ki sigara içmek tiryakilikse kitap okumak hastalıktır. Çocuklarımız ve gençlerimiz arasında bu hastalığı yaygınlaştırmalıyız. Sanayi toplumu olma fırsatını kaçıran ülkemiz için bilgi toplumu olma hedefinden uzaklaşmamalıyız. Bu düşüncelerle dereceye giren öğrencilerimiz tebrik ediyorum, bundan sonraki eğitim yaşamlarında başarılar diliyorum. Değerli yönlendirmelerinden ve öğrencilerimize verdikleri emeklerden dolayı öğretmenlerine ve ailelerine teşekkür ediyorum." diye konuştu. BEGDER Başkanı Tetik, önümüzdeki günlerde ikincisi yapılacak bu yarışmaya, öğrencilerden daha çok katılım bekledilerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınflar ile liselerden kitap okuma yartışmasına katılanlardan ilk beşe giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.