Gezi eylemleri sırasında gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan için sosyal paylaşım sitesinden yazdığı mesaj nedeniyle yangılanan polis memuru, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Elvan ailesi ve avukatları karara tepki gösterdi. Bu kararın kamu görevlilerinin suç işlemesine teşvik anlamı taşıdığı ifade edildi. Berkin’in annesi Gülsüm Elvan kararın açıklanmasından sonra mahkeme salonunda, “Biri emir veriyor, biri öldürüyor, biri yuhalatıyor, adalet de koruyor.” diye bağırdı.

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık polis memuru Ufuk Ç. katılmadı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, annesi Gülsüm Elvan ve avukatları salonda hazır bulundu.

Facebook hesabıdan “Lan siz kimsiniz, neymiş ekmek almaya gidiyormuş, kafana sıkan çeviğin ellerinden öperim, hepinize bundan sonra ayrımcılık var” şeklinde yazdığı ve sinkaflı ifadeler de kullandığı belirtilen sanık polisin Karaman’a tayin edildiği belirtildi. Talimatla ifadesi alınan sanığın, suçlamaları kabul etmediği, suça konu Facebook hesabının kendisine ait olmadığını söylediği öğrenildi.

Duruşmada söz alan Avukat Ömer Kavili, polislerin sanık olmaları durumunda devletin hemen sanıkların tayinlerini başka bir ile çıkardığına dikkat çekerek, “Polis memuru yargılamayı yapan mahkeme yargıcından fiilen kaçırılmıştır.” dedi.

Hakim Yüksel Gezgin, kararını açıklayacağını söyledi. Bunun üzerine avukatlar, süre verileceğini düşünerek taleplerini tamamen dile getirmediklerini kaydetti. Bu sırada Hakim'e seslenen anne Gülsüm Elvan, “Senin bacına, eşine, çocuğuna yapılsa ne yaparsın?” diye sordu. Hakim Yüksel Gezgin de “Öyle bir şey dediniz ki Allah benim başıma verdi sizin başınıza da versin diyorsunuz.” dedi. Adaletsiz ülkede adalet aradıklarını belirten anne Elvan, “Hırsız, katil deyince tık içeri, bize gelince yok” diyerek salondan ayrıldı. Hakim de “Ben anlıyorum onu. Allah kimsenin başına, çoluğuna çocuğuna vermesin.” ifadesini kullandı. Anne Gülsüm Elvan bir süre sonra tekrar salona geldi.

Söz alan Avukat Oya Aslan, her şey açık bir şekilde ortadayken fiilin cezasız kalmasının öfkeye neden olduğunu kaydetti. Aslan, verilecek cezanın diğer kamu görevlilerine de örnek olacağını söyledi. Avukat Özgür Urfa da sanığın cezalandırılması gerektiğini belirterek, “Sanığın kamu görevlisi olması, söylenen sözlerin ağırlığı ve toplumda yarattığı infial sebebi ile üst sınırdan cezalandırılmasını istiyoruz.” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ufuk Ç. hakkında suçu ve suçluyu övme suçundan 1 yıl hapis cezası verdi. Cezada indirim yapan mahkeme 10 aya düşürdü ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Bu karara tepki gösteren Avukat Özgür Murat Büyük, Hakim Yüksel Gezgin’e dönerek, “Bu yaptığınız suça teşviktir” dedi. Hakim Gezgin ise, “Karara itiraz hakkınız var” cevabını verdi. Bu sırada Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Biri emir veriyor, biri öldürüyor, biri küfür ediyor, biri yuhalatıyor, adalet de koruyor.” diye bağırdı.

Elvan ailesi ve avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Baba Sami Elvan, “Bu polis 1 yıl ceza aldı ve 2 ay indirimle 10 aya düştü ve 5 yıl ertelendi. Ama bu davamız devam ediyor hakaret şeyi. Umarım bu birilerine ders olur. Bir daha böyle şeyler yaşanmaz ülkemizde. Biz acı çekmiş bir aile olarak hala bize hakaret eden bir kişinin mahkeme tarafından da hala korunduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

Avukat Oya Aslan da “Sadece suç ve suçluyu övmekten dava açıldı. Aslında orada onlarca suç var. En önemlilerinden biri hakaret suçuydu. Buna ilişkin dava açılmadı. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk soruşturma devam ediyor. Bu verilen ceza ödül niteliğindedir. Bundan sonra bütün kamu görevlileri, polisler ‘bu şekilde hakaret ederseniz bakın biz sizi bir şekilde aklarız’ demek istiyorlar. Aklama davasıdır.” dedi. Aslan, sanık polisin savunmasında, “böyle bir Facebook sayfasına sahip değilim. Ben açmadım. Kız arkadaşım yapmış olabilir, başkası yaptı demiş.” ifadelerini kullandı.

Tepkisine adliye önünde de devam eden anne Gülsüm Elvan, “Sadece şunu söylüyorum. Birileri emrediyor, birileri vuruyor, birileri de hakaret ediyor. Ama söz konusu öbür taraf oldu mu hiç ifade alınmadan, sorgulanmadan direkt içeri atılıyor. Bize gelince adalet yok.” şeklinde konuştu.

Avukat Ömer Kavili ise “Bunun anlamı şudur; siz üniformalılar istediğiniz gibi suç işlemeye devam edin, arkanızda biz kudretliler varız. Merak etmeyin birileri siyaseten arkanızdaysa biz de cübbemizle arkanızdayız mesajı verircesine davranmıştır bu kararıyla yargıç. Yargıç annenin duruşma salonundaki ‘bu davranışlar size, çocuğunuza veya yakınınıza olsa ne düşünecek iseniz bizi de anlamaya çalışın’ şeklindeki cümlesine dahi tahammül edemeyecek kadar kızgın ve sinirliydi.” dedi.

Şikayet üzerine polis memuru Ufuk Ç. hakkında açılan soruşturmada önce takipsizlik kararı verilmişti. İtiraz üzerine Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını kaldırmıştı. Bu karar üzerine de sanığın, ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talebiyle dava açılmıştı. Sanık polisin söz konusu mesajı Berkin Elvan’ın öldüğü gün attığı kaydedildi.