Berlin’de atlarla çekilen tramvay vatandaşların hizmetine 150 sene önce sunuldu. Berlin tramvay sistemi atlı tramvay sisteminin üzerinden 150 yıl geçtikten sonra dünyanın dördüncü büyük tramvay sistemi haline geldi. Berlin’de 1865 yılında hizmetine başlayan atlarla çekilen tramvayların yanı sıra 16 sene sonra 1881 yılında bir de elektrikli tramvaylar kullanılmaya başlanıldı. Dünyanın ilk elektrikli tramvayları olarak tarihe geçen bu tramvaylar 2,45 kilometre uzunluğunda bir hat üzerinde seyrediyordu. Bugün ise Berlin’de yaklaşık 600 kilometrelik tramvay hattı bulunuyor.

150. yıl kutlamaları vesilesiyle yapılan etkinlikte konuşan Berlin Ulaştırma Şirketi (BVG) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sigrid Evelyn Nikutta, tramvay sisteminin tarihi büyük bir başarı hikâyesi olarak değerlendirdi. “Bu başarı hikâyesinin bugünden sonrasını yazmak bizim görevimiz.” ifadelerini kullanan Nikutta, “Doğum günümüzü bütün Berlinliler ile birlikte Cumartesi ve Pazar günü Lichtenberg semtindeki merkezimizde kutlayacağız.” dedi.

KADIN VATMANLAR 100 YILDIR GÖREVDE

1916 yılında ilk kez Berlin’de bir bayan tramvay kullanmaya başladı. Bugün yüzlerce kadın Berlin’de tramvay kullanıyor. Onlardan biri ise Lisa Kahlert. Kahlert bu sene BVG’deki meslek eğitimini bitirdi ve tramvay sürmeye başlayacak. Kahlert, “Bir bayan olarak tramvay kullanmak çok rahat. Yolcular hiçbir şekilde rahatsız edici davranışlarda bulunmuyor, bilakis görünce genel olarak ‘kadınlar daha dikkatli kullanıyor’ diyorlar. Küçük çocuklu aileler binince çocukları öne gelip beni görünce annelerine ‘anne bak bir kadın’ diyor." ifadelerini kullandı. “Gençlere BVG’de meslek eğitimi yapmayı tavsiye ediyorum.” diyen Kahlert, “Bütün meslek arayanlar BVG şirketinde kendine göre meslek imkânı bulabilir.” şeklinde konuştu.