Beslenmesi, sahiplendirilmesini, satışı ve ülkeye girişi yasak olan tehlikeli köpekler, yasağa rağmen parklarda ve sokaklarda gezdiriliyor.

Yaralama ve ölüm olaylarıyla gündeme gelen saldırgan köpekler, yasağa rağmen kolay alınıp satılabiliyor. Bu tehlikeli hayvanlar, saldırgan davranışlarıyla çevresine büyük zararlar verebiliyor. Saldırılar sonucu ciddi yaralanmalar hatta ölümler meydana gelebiliyor.

Saldırgan köpekleri besleyenlere ve satışını yapanlara büyük cezalar veriyor. Hayvanlara ise el konuyor.

2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14 maddesi gereği pitbull terrier, japanese tosa cinsi gibi tehlikeli hayvanları üretmek, sahiplenmek, satışını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasak. Bakanlık 2007 yılında tehlikeli hayvanlar arasında yer alan bu köpek türlerinin arasına dogo argentino ve fila brasileiro cinsi köpekleri de ekledi. Yasağa bu dört köpek türünün melezleri de ilave edildi. Denetleme ve ceza verme yetkisi mülki amirliklere verildi.

Son yıllarda yapılan denetimlerde ülke genelinde yüzlerce köpeğe el kondu. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden hayvanların satışını yapanlar tespit edildi. Hayvan sahiplerine büyük para cezaları verildi. Tüm tedbirlere rağmen hayvan sahipleri tehlikeli köpekleri beslemeye devam ediyor.

Sakarya'da çok sayıda insanın dinlendiği, spor yaptığı, çocukların oyun oynadığı Kent Park'ta bir gencin beslenmesi yasak olan 'dogo argentino' cinsi köpeği gezdirdiği görüldü. Polis ve güvenlik görevlilerinin bulunduğu parkta gencin, tehlikeli bir köpeği rahat şekilde dolaştırması dikkat çekti.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, tehlikeli köpekleri besleyenlere ve satışını yapanlara 5 bin 300 lira para cezası kesildiğini söyledi. İnsanların bilinçli olması gerektiğini kaydeden Yıldız; "Daha duyarlı olunmalı. Çıkan yasaları umursamıyorlar. Genelde gençler heves uğruna yapıyorlar. Aileleri daha dikkatli olmalı" diye konuştu.