Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde bayramın birinci gününün akşamı ve ikinci günü yaşanan çatışmaların bilançosu netleşti. Çatışma sırasında Hisarkapı köyünde bir eve düşen hava topu aynı aileden üç kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Havan topunun isabet ettiği evde bulunan Ahmet Temel, oğlu Botan Temel ve akrabaları Alya Temel hayatını kaybetti. Yaralıları almaya giden ambulans şoförünün çatışmada öldürülmesiyle 4 sivil yaşamını yitirmiş oldu. Çatışmalarda 2 asker şehit olurken 8 asker, 11 polis memuru ve 1 geçici köy korucusu yaralandı. Genelkurmay da 34 PKK’lının öldürüldüğünü açıkladı.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Şırnak Valiliği, Beytüşşebap’ta iki gün süren çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. Elektrik ve internet hatlarının kesik olmasından dolayı ilçeden sağlıklı haber alınamıyordu. Yapılan açıklamada, Beytüşşebap’ta kaymakamlık, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü binası ve jandarma taburuna PKK'lı teröristlerin düzenlediği saldırılarda 2 askerin şehit olduğu, 1'i ambulans şoförü toplam 4 sivilin yaşamını yitirdiği, 8 asker ile 11 polis memuru ve 1 geçici köy korucusunun yaralandığı belirtildi.

Bayramın birinci günü olan 24 Eylül Perşembe günü Beytüşşebap 8'inci Jandarma Komando Alay Komutanlığı'na bağlı Ayvalık Jandarma Tabur Komutanlığı'na havan, roketatar ve otomatik silahlarla saldırıda bulunulduğunu belirten Valilik, bu saldırılarda çıkan çatışmada 1 uzman çavuşun şehit olduğunu, 3 asker ile 1 geçici köy korucusunun yaralandığını bildirdi. Valilik bayramın ikinci günü ise Beytüşşebap Kaymakamlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü binalarına eş zamanlı olarak otomatik silah ve roketatarlarla saldırı düzenlendiği belirtti. Bu saldırılarda ise 1 uzman çavuşun şehit olduğu, 1'i ambulans şoförü 4 sivilin yaşamını yitirdiği, 5 asker ile 11 polis memurunun yaralandığı belirtildi. Açıklamada, olaylar esnasında yaralananlara müdahalede bulunmak üzere yola çıkan ambulansa PKK tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Olayda ambulans şoförümüz şehit edilmiş ve yine bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan saldırılar sonucunda 3 vatandaşımız yaralanmış, Uludere Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatlarını kaybetmişlerdir."

HDP’Lİ VEKİL ENCÜ, BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NA TEPKİ GÖSTERDİ

Bu arada çatışmaların yaşandığı ilçeye dün giden HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, ilçedeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na tepki gösterdi. Encü, sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamalarda bulundu: “Bir eve havan topu isabet etmesi ile Ahmet Temel, oğlu Botan Temel ve akrabaları Alya Temel hayatını kaybetti. Şiddetli çatışmalar yaşandığı esnada Beytüşşebap Kaymakamlığı ambulansın ilçe emniyetine gelmesi için baskı yapılmış. Görgü tanıklarının beyanlarına göre ilçe girişinde polisler ambulansı taradı. Şoför Şehmus Dursun hayatını kaybetti. Hastanede toplanan halkın üzerine rastgele ateş açıldı. Hastaneyi basıp kapıları, pencereleri kırdı. Evleri, camileri, iş yerlerini ateşe verdi. Sivil insanları katlet ve sonra çık insanlıktan bahset. Alçaksınız katilsiniz Bakan bey! Ambulans şoförünü polisler katletti. Gerçeği yalanlarla örtemeyeceksiniz. Beytüşşebap'a gidip incelemelerde bulunan bizleriz. Doğru bilgi bizde olmasına rağmen merkez medya katillerin aktardığı bilgileri servis ediyor.”

'İSTİHBARAT VAR, TEDBİR ALINMADI' İDDİASI

Bu arada terör örgütünün bayram birinci gününün akşamı Beytüşşebap'a eş zamanlı büyük bir saldırı düzenleyeceği istihbaratının günler öncesinden alındığı ortaya çıktı. İddialara göre, güvenlik güçlerinin yanı sıra saldırı olacağından ilçe halkının bile haberi oldu. Bunun için vatandaşlar bayram sonrasında yapılacak düğünlerini iptal ettiği iddia ediliyor. Örgütün 'ilçeyi düşürmeye' yönelik büyük saldırı planladığı istihbaratına rağmen gerekli güvenlik önlemlerin alınmadığı ileri sürüldü.