Yalova'da, astım hastası Çayan Birben'in 2 yıl önce polis tarafından sıkılan biber gazı yüzünden öldüğü iddiasıyla ilgili davanın 4. duruşması Yalova Adliyesi’nde görüldü. Ağır ceza mahkemesinde görülen davada mahkeme heyeti, görüntülerin silinmesi nedeniyle hard diskin incelenmesine karar verdi. ‘Biber gazı silah mı?’ sorgulamasının yapıldığı duruşmada mahkeme heyeti, olaya karışan polislerin biber gazı eğitimi alıp almadıkları ve polisin biber gazı kullanma yetki ve talimatlarıyla ilgili Yalova Emniyet Müdürlüğü’nden bilgi talep etti.

22 Haziran 2012 tarihinde çıkan bir kavgada, polislerin sıktığı biber gazı sonrasında fenalaştığı iddia edilen Çayan Birben, Yalova Devlet Hastanesi’nde vefat etmişti. Olayın ardından polisler Tekin C., İbrahim B., Ercüment K. ve Serhan A. Y. hakkında taksirle ölüme sebebiyet vermek suçlaması ile Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Davanın 4. duruşması Yalova’da yapıldı.

Davacı avukatları Sabri Kuşkonmaz ve Halis Yıldırım olayın meydana geldiği internet kafenin kamera kayıtlarının silindiğini ve bu şekilde delillerin karartıldığını iddia ettiler. Kuşkonmaz, "Kamera kayıtlarının bulunması için kafeye ait hard diskin bulunması ve incelenmesini istiyoruz. İnternet kafe sahibi, 'görüntüler, arıza nedeniyle 4 -5 gün önce silindi' demişti ancak geçtiğimiz duruşmada bilirkişi raporuyla olayda görüntünün mevcut olduğu anlaşılmaktadır." dedi.

Mahkeme heyeti, Number One adlı internet kafenin kamera kayıtlarının yer aldığı hard diskin Ankara Jandarma Kriminal Laboratuarına gönderilerek incelenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti 5. duruşmanın 30 Haziran 2015 tarihinde yapılacağını duyurdu.

ÖDP GENEL BAŞKANI TAŞ: TÜRKİYE’DE KORUNMASI GEREKEN POLİS DEĞİL VATANDAŞ

Duruşmayı takip eden Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Özgür Taş, mahkeme sonrasında iç güvenlik yasasını eleştirdi. Polisin değil vatandaşın korunması gerektiğini söyleyen Özgür Taş şu açıklamalarda bulundu: "Adalet arayışımız sürüyor, devam ediyor. Çayan Birben kardeşimizi kaybettik ama bu davayı sahiplenme sebebimiz Çayan Birben’in ölümünden sorumlu olanların gerekli cezayı almasının yanı sıra bir daha Çayan Birben gibi kardeşlerimizin ölmemesi içindir, biber gazının yasaklanması içindir. Çünkü sağlık örgütleri, insan hakları örgütleri biber gazının insan sağlığına zarar verdiğini defalarca söylemişlerdir. Ama halen toplumsal olaylarda biber gazı kullanmaya devam edilmektedir. O yüzden biber gazının yasaklanması ve Çayan Birben kardeşimizin ölümünden sorumlu olanların adil biçimde yararlanıp gerekli cezayı almalarını talep ediyoruz. Bunun için adalet nöbetimiz sürüyor. AKP hükümeti Meclis'te iç güvenlik paketi sundu. Bu paketin amacı polisi vatandaşına karşı korumak. İşin özü bu. Ama Türkiye’deki toplumsal olaylara baktığımızda korunması gereken polis değil vatandaş. Hiçbir toplumsal olayda ölen, yaralanan, mağdur olan polis yok. Gezi olaylarında da onlarca gencimiz öldü. Herhangi bir polisimizin mağduriyeti söz konusu olmadı."

Davacı avukat Sabri Kuşkonmaz ise "4. celsede dosyada çok açık ve net olarak görülen delile ulaşma açısından karar noktasına gelindi. Hard diskin silinmesi, Çayan’ın bulunduğu kafenin görüntülerinin silinmiş olduğu belli olduğu halde ve tanık olarak dinlenen şahısın 4 -5 gün önce arıza nedeniyle verilmesinin çelişki olduğu talebimiz kabul görmüyordu. Önemli bir noktaya gelindi. Mahkeme ikna oldu ve yeniden incelenmesi için hard diske el konulmasına karar verdi." dedi.

Mahkeme sonrasında bir grup adliye önünde sloganlar attı. 'Çayan’ın katili AKP’nin polisi', 'Çayan Birben ölümsüzdür', 'Katil polis hesap verecek' sloganlarının atılmasının ardından grup olaysız dağıldı. Yalova polisi duruşmayla ilgili geniş güvenlik önlemleri aldı.