Türkiye’nin en ünlü biberlerinin yetiştirildiği Bursa’nın Yenişehir ilçesinde üreticilerin yüzü bu sene gülüyor. Geçen yıllara oranla bu yıl daha iyi bir sezon geçiren çiftçiler biberin kilosunu toptan 1-2 lira arasında satıyor. Üreticiler Kasım ayı başlarına kadar devam edecek hasat ile biriken borçlarını ödemeyi planlıyor.

Yenişehir’de üretilen 65 bin ton biberin 12 bin 500 tonunun ihraç edildiğini anlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bir ara 2 liraya çıkan biberin kilosunun şuanda 1 lira civarında seyrettiğini anlattı. Sadi Aktaş, ilçede 521 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi olduğunu belirterek, “İlçemizde tüm sebze çeşitleri yetişmektedir. 2015 yılında biber üreticisi geçmiş yıllara göre bu yıl fiyatlardan memnun kaldı. Bazı çeşitlerde de verim düşüklüğü yaşadık. Verim düşüklüğü yaşamamızdan dolayı biber fiyatları biraz yükseldi. Ama bu günlerde de düşüşe geçti inşallah tekrar toparlar. İlçemizde yaklaşık 65 bin ton civarında biber çeşitlerinden yetiştirmekteyiz. Bunun yaklaşık 12 bin 500 tonu yurt dışına ihraç edilir, geri kalanda iç piyasada satılmaktadır.” dedi.

Çiftçinin bu sene biberden para kazanmasına rağmen banka borçlarından kurtulamadığındın altını çizen Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Çiftçi bu sene biberden para kazanıyor ama geçmiş yıllardan gelen banka borçlarından dolayı hala rahatlayamamıştır. Bu gün tek ürünün para etmesi geçmişteki borçları karşılamamıştır. İnşallah gelecek yıllarda diğer ürünlerde para ederse çiftçimiz banka borcunu ödeyebilir. Biber parası ile bu borçların bitmesi mümkün değil. Çünkü 5-6 yıldan beri gelen birikmiş borçlar bunlar. Bir yılda tek ürünün para etmesi ile bu borcun ödenmesi mümkün değil.” diye konuştu.

FİYATLAR DÜŞÜYOR ANCAK TÜKETİCİYE YANSIMIYOR

Fiyatların düşmesinin tüketiciye yansımadığından yakınan Başkan Sadi Aktaş, şunları söyledi: “Fiyatların aşağı düşmesi tüketiciye değil, üreticiye yansıyor. Şu anda bir liraya düşmüş halde ama tüketicinin markette aldığı fiyat aşağı düşmemiştir. Sıkıntı burada. Üretici ile tüketici arasında aşırı derecede fiyat farkı yaşanıyor. Üretici gerçekten pazardaki fiyatlara satmış olsa ne borcu kalır, ne ağlar, nede ‘sıkıntım var’ der. Bu nedenle buna acil bir çözüm bulmak lazım.”

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ BULUŞTURACAK ‘TANZİM SATIŞ YERLERİ’ KURULMALI

Hükümetin hal yasalarını değiştirmek için kara almasına rağmen bunu uygulamaya geçirmediğinden yakınan Sadi Aktaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Pazarlama üretici birlikleri kurulup onların üzerinden pazarlama olabilir. Büyükşehirlerimizde üreticinin direk tüketiciye ürününü satacak ‘tanzim satış yerleri’ olabilir. Ama gerçek üretici tanzim satışta kendi ürününü satacak karaları alabilmesi lazım.”

Yenişehir Yolören köyünden Ali Demirkol ise şunları aktardı: “Bu sezon benim açımdan iyi geçti. Biberlerimiz güzel, verimliydi. Fiyatlarda iyiydi. 22 dönüm biber ektim, 7 kere topladım. Fiyatlarda iyiydi, para kazandır. Bu sene 1 ila 1,5 lira arasında satışını yaptık. Bir ara 2,5 liraya kadar çıktı. Ben kendi açımdan memnunum.”

Yenişehir Köprühisar köyü çiftçilerinden Recep İdiz de, biberinin bu sene üretecinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, “40 dönüm biberim vardı iyi, bu sene yüzümüzü güldürdü, fiyatlar iyidir, kötü diyemeyiz. Sattık, halen topluyoruz, götürüyoruz pazara. Ama genel durum bozuk, borçsuz kimse yok. Fiyatlar ne kadar da pahalı desek elimize geçen para yok, gelen masrafa gidiyor.” şeklinde yakındı.