Basın İlan Kurumu’nun (BİK), Zaman gazetesinin tirajı üzerinden spekülasyon yaparak hak ettiği geliri engellemeye çalıştığı iddia edildi. BİK Kontrol Kurulu’nun, Zaman'ın toplam tirajını dikkate almayıp, sadece bayi satış rakamları üzerinden yola çıkarak, 50 binin altında satan gazeteler arasında değerlendirdiği ve reklam payını da buna göre belirlediği kaydedildi.

Zaman gazetesinin haberine göre, gazetenin minimum 850 bin adet bastığı Ocak 2014 ile Mart 2015 tarihleri arasındaki tirajını denetleyen BİK Kontrol Kurulu, Zaman'ın toplam tirajını dikkate almayıp, sadece tezgah satışı dedikleri bayi satış rakamları üzerinden yola çıkarak, 50 binin altında satan gazeteler arasında olduğunu iddia etti ve reklam payını da buna göre belirledi. Ayrıca söz konusu raporda, gazetenin daha önceden haksız olarak aldığını iddia ettiği 3 milyon 500 bin liralık ilan gelirinin bundan sonra yayınlanacak ilanlara mahsup edilmesi istendi.BİK Genel Müdürü Yakup Karaca imzasıyla tebliğ edilen, karardan önce Zaman'ın yetkililerinden herhangi bir bilgi, belge ve savunma istenmediği belirtildi.

Buna karşılık Zaman gazetesi ise söz konusu karara itiraz ederek, gazetenin satışının iddia edildiği gibi 50 binin altında olmadığını, 2006'dan itibaren her yıl tiraj denetimini dünyada en iyi ve en yaygın yapan BPA adlı kuruluş tarafından denetlendiğinin altını çizdi. Geçmiş yıllarda bu konudaki tartışmalar üzerine konunun yargıya taşındığını, Danıştay 13. Dairesi'nin 2009 tarihli kararında ve Rekabet Kurulu'nun tiraj denetimine ilişkin kararlarıyla ilan edilen satış rakamlarının gerçek olduğunun defalarca tescil edildiğine dikkat çekildi. Gazete yetkilileri, BİK'e yazdığı yazı ile bu haksız kararın düzeltilmesini, aksi takdirde yasal yollara başvuracaklarını kaydetti.

TÜM DEFTER KAYITLARI İNCELENEBİLİR

Kontrol Kurulu'nun tiraj denetimi yaptığı tarihler arasında gazetenin günlük 850 bin adet basıldığı ve Doğan Dağıtım A.Ş. (YAYSAT) tarafından her gün bayilere ulaştırıldığının belgeleri de Basın İlan Kurumu'na sunuldu. Zaman yetkilileri yaptığı itirazda, “Basın İlan Kurumu tarafından istenildiği takdirde gazetenin tüm defter kayıtları incelenebilir.” ifadelerini kullandı.

TİRAJI 2006'DAN BERİ BPA DENETLİYOR

Zaman gazetesinin tiraj denetimini, uluslararası tiraj denetim kuruluşu olan IFABC'nin (Tiraj Denetim Kurulları Uluslararası Federasyonu) kurucu üyesi olan BPA Worldwide’in yaptığı açıklandı. ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Çin, Belçika, Fransa, İsviçre, Brezilya'nın da aralarında bulunduğu 30 ülkede faaliyetlerini sürdüren denetleme şirketinin, 2006 yılının Kasım ayından itibaren Zaman'ın tirajlarını da uluslararası standartlara göre denetlediği vurgulandı. Zaman, Türkiye'de uluslararası alanda tiraj denetlemesine geçen ilk gazete olma özelliğini de taşıyor. Dünyanın en büyük medya denetim şirketi BPA Worldwide uluslararası alanda tiraj denetimini dünyada en iyi ve en yaygın yapan kuruluş olarak biliniyor. Tiraj denetimi için rapor tutup, bunu şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşıyor.