Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekilli adayı Ayhan Bilgen, "Basın ve ifade özgürlüğünü bütün özgürlüklerin temel esası olarak görüyoruz." dedi.

Kars'ta bir otelde gerçekleştirilen HDP Kars milletvekili adayları tanıtım toplantısına, yerel ve ulusal basından gazeteciler davet edildi. Burada adaylar değerlendirmelerde bulundu. Partilerinin seçim beyannnamesi üzerine açıklamalar yapan adaylardan gazetecilik kimliği ile dikkat çeken Ayhan Bilgen, kendileri açısından öncelikle paylaşılması gereken bir kaç nokta olduğuna değinerek, birinci olarak basın ve ifade özgürlüğünü bütün özgürlüklerin temeli esası olarak gördüklerini ifade etti.

Bir ülkede basın özgürlüğü yok ise ifade özgürlüğü risk ve tehdit altında ise o ülkede demokrasinin olup olmadığını yaşama hakkının ne kadar güvence altında olup olmadığını yanı sıra eşitliği, barışı ve özgürlüğü konuşmanın bile hakkının olmadığına atıfta bulunan Bilgen, "Yani daha işin altyapısı temeli yok demektir. Dolayısı ile ifade özgürlüğü bütün özgürlüklerin anasıdır. Biz basının hem bilgiye erişim hakkının sınırsız olduğuna inanıyoruz. Hiç bir kısıtın ve engellemenin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Gayet tabi aynı şekilde basınında bilgiyi paylaşım konusundakendi etik sorumlulularının dışında hiç bir baskıyı kabul etmiyoruz. Herkes kendi ölçüleriyle, evrensel, insan hakları perspektifi ile demokrasi algısı doğrultusunda bu konuda gereken sorumluğu duyarlılığı saten gösterecektir diye inanıyoruz." dedi.

'AKREDİTE UYGULAMASI KABUL EDİLEMEZ'

HDP Kars Milletvekili adayı Bilgen, hiç bir şekilde akredite uygulamasını kabul etmediklerinede vurgu yaparak, birilerinin, 'Biz şu gazetenin gelmesini, şu televizyonun bulunmasını istemiyoruz' yaklaşımını tamamen otoriyer bir eğilim olarak gördüklerini kaydetti.

Bir diğer aday Önder Fidanvay ise partilerinin seçim bildirgesinde basının sadece basın işi ile iştigal etmesi yönünde görüşleri olduğunu ifade etti. Partilerinin, asgari ücreti bin 800 olarak açıkladığını hatırlatan Fidanvay, kaynak nerden gelecek sorusuna ise ülkenin kaynaklarının buna yeterli olduğunu, sadece bu kaynakları ayakkabı kutularına saklamamak gerektiğine dikkat çekti.

HDP'nin Kars'taki bayan adayı Şafak Özanlı ise kadın sorunlarına değindi. Bu bağlamda çalışmaların takipçisi olacağını aktaran Özanlı, "Bugün Aile ve Kadın ile ilgili bir bakanlık var ama birşey yapılmıyor. Bu dönemde kadın katli ve tecavüzü resmen meşrulaştırıldı. Bunun üzerine gideceğiz." şeklinde konuştu. Toplantı, adayların basın mensuplarından oy istemesi ile sona erdi.