Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, gün boyu bilgisayar karşısında çalışanların dikkat etmediği takdirde uzun süreli bilgisayar kullanımının göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini kaydederek dikkat edilmesini istedi. İş hayatında bilgisayar kullanımının artık bir gereklilik olduğunu fakat bununla birlikte uzun süre bilgisayar başında durmaktan kaynaklı göz sağlığı problemlerinin de arttığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, ufak detaylara dikkat edildiği takdirde bilgisayar kullanımından kaynaklı göz şikâyetlerinin de azalacağını belirtti.

'BİLGİSAYAR KULLANIMINA BAĞLI GÖZ YORGUNLUĞU YAŞAM KALİTESİNİ VE İŞ VERİMLİLİĞİNİ ETKİLİYOR'

Medicana Sivas Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, bilgisayar karşısında gözün yorulması, ağrıması, gözlerde yanma ve batma, bulanık görme, kuruluk hissi, sulanma, kaşıntı, kızarıklık, gözleri kısarak bakma, gözü odaklama zorluğu, çift görme, yazı karakterlerinin veya görsel nesnelerin etrafında ışık hareleri ya da saçılmalar görmek, ışığa karşı hassasiyet, baş ağrısı, boyun, sırt ve omuz ağrısı gibi belirtilerin bilgisayara bağlı göz yorgunluğundan kaynaklanabiliyor olacağını söyledi. Bu tip rahatsızlıkların yaşanma sıklığı ve şiddetinin kişiye göre değişebileceğini ifade eden Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, kişinin şikayetlerin altında yatan nedeni öğrenebilmesi için uzman bir hekime başvurmasını tavsiye etti. Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu şikâyetlerinin özellikle gözde kırma kusuru olan kişilerde yaşandığına dikkat çeken Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, yapılan tetkikler ile miyopi, hipermetropi, astigmatizma gibi göz hastalığının olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini ve var ise asıl nedenin gözlük, lens ile şikâyetlerin giderilebileceği bilgisini verdi. Ayrıca gözlük veya lens kullanan kişilerin de numaraları yetersiz ise bu tip şikâyetleri yaşayabileceğini belirtti.

Bilgisayar kullanımının insanların göz sağlığını bozmadığına dikkat çeken Op.Dr. Ayşe Tel Kaplan, mevcut rahatsızlıklarını belirtilerinin hissedilmesine sebep olduğunu açıkladı. Göz ile ilgili yaşanan şikayetlerin kişinin yaşam kalitesini etkilemekle birlikte iş verimliliğini de olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

BİLGİSAYAR KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Medicana Sivas Hastanesi Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, bilgisayar başında çalışanların sık aralıklarla gözlerini kırpması gerektiğini, bilgisayar başında yaşanan şikayetlerin en önemli sebebinin göz kırpmamaktan kaynaklanan göz kuruması olduğunu belirtti. Göz kırpmanın üst kapağı dinlendirdiği bilgisini veren Op.Dr. Ayşe Tel Kaplan, göz yaşı ile gözün beslendiği ve dinlediğini ifade etti. Ayrıca göz kırpmamaktan kaynaklı göz kuruluğunun yanma, kızarıklık, batmaya neden olduğuna değindi. Bununla birlikte bilgisayar karşısında oturma biçiminin de göz sağlığını etkilediğini belirten Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, ekranın üst kenarının göz hizasında ve ekrandan uzaklığın rahat görebilecek mesafede olması gerektiğine dikkat çekti. Pencerelerle ekran açısının uygun olmasını önermekle birlikte iri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak gerektiğini ifade etti.

Medicana Sivas Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan, çalışılan ortamın havalandırılması, gözleri kısarak bilgisayara bakmanın faydalı olacağını da alınacak önlemler arasında olduğunu açıkladı.

GÖZ ŞİKAYETLERİ YAŞANDIĞINDA UZMAN HEKİME BAŞVURULMALI

Medicana Sivas Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Tel Kaplan alınan önlemlere rağmen şikayetlerin devam etmesi durumunda uzman hekime başvurulması gerektiğini belirtti. Son olarak göz muayeneleri ile ilk önce şikayetlerin altında yatan temel nedenin bulunmasının ve sonra tedavi edilmesinin şikayetlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağını ve yaşam kalitesinin artıracağını sözlerine ekledi.