TÜBİTAK'ta düzenlenen basın toplantısında sıralamada ilk 50'ye giren üniversiteleri açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bazı üniversitelerin sıralamasını çok yukarı çıkardıklarını vurgulayarak geçen yıl 41. sırada yer alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin bu yıl 8 sıra birden yükselerek 33. sıraya yerleştiğini belirtti. Çalışmanın, Türkiye'deki 168 üniversite arasında 136 üniversiteyi kapsadığını kaydeden Bakan Ergün, öğretim üyesi sayısı 50'nin altına olan üniversiteleri endekse dâhil etmediklerini söyledi.

İlk defa 2012 yılında açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksinde 41. Sırada yer alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), değerlendirilen 136 üniversite arasında 33. Sıraya yerleşerek önemli bir atılım gerçekleştirmeyi başardı. KSÜ' nün geçen yıla göre puanını 9,7 artırarak 37, 7 puanla 8 sıra birden yükselmesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün basın açıklamasında takdire şayan görüldü. Ergün açıklamasında bazı üniversitelerin önemli sıçramalar gösterdiğini ifade ederek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin 8 sıra yükselmesinden övgüyle bahsetti.

Üniversiteler arasında girişimcilik ve yenilikçilik performansının ölçülmesi, geliştirilmesi ve
rekabetin artırılmasına yönelik olarak oluşturulan endeks her yıl kamuoyu ile paylaşılıyor.

“Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” beş boyuttan oluşuyor ve toplamada 23 gösterge üzerinden değerlendirme yapılıyor. Bu boyutlar ve katkı oranları; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği (% 20), fikri mülkiyet havuzu (% 15), işbirliği ve etkileşim (% 25), girişimcilik ve yenilikçilik kültürü (% 15) ile ekonomik katkı ve ticaretleşme (% 20) başlıklarından oluşuyor.

Bu beş boyut altında incelenen 23 gösterge ile ilgili veriler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK, YÖK, TPE, KOSGEP, TTGV ve TUBA ile BST ve Kalkınma Bakanlığından derlenerek değerlendiriliyor.

Üniversiteleri akademik başarılarına göre derecelendiren URAP (University Ranking by Academic Performance), tarafından değişik kategorilerde yapılan sıralamalarda KSÜ, 38 ile 55. sıralar arasında yer alıyor. Tüm dünyada 20 binden fazla üniversite ile ilgili derecelendirmeler yapan webometrics internet sitesindeki Türkiye sıralamasında ise KSÜ, 34. sırada yer alıyor.