Bazı duyarsızlıklar nedeniyle, engelli vatandaşların sandalyeleri ile şehir içinde gezmeleri ve çarşıya pazara çıkmaları çileye dönüşüyor. İyi kötü yapılan rampaların önüne park edilen araçlar engellilerin hayatını çileye dönüştürüyor. Resmi kurumların eski binalarında engelli vatandaşlar için hiçbir düzenleme yapılmaması da engellileri çok zorluyor.

Yaya kaldırımlarında engelliler için oluşturulan rampaların önlerine araçların park edilmesi engelli vatandaşları zor durumda bırakıyor. Kaldırım işgalleri ise her geçen gün artıyor. Engelsiz vatandaşların bile zor yürüdüğü kaldırımlarda engelli birinin ilerlemesi nerdeyse imkansız hale geliyor. Kaldırımlar ile araç yollarını bağlayan engelliler için yapılmış rampaların ölçülerinde bir standart olmadığı için bu durumda engelli vatandaşları çok zorluk yaşıyor. Bazı rampalarda engelli araçları askıda kalıyor.

Tüm bu sıkıntılara gün içinde muhatap olan Konya Akşehirli doğuştan engelli Kısmet Köylü (23), çoğu zaman kaldırım kenarında tekerlekli sandalyesi ile kalakaldığını ifade ediyor. Birçok yerde de engelli rampası olmadığı için yol kenarında tekerlekli sandalyesi ile beklemek zorunda kaldığını, birilerinin yardımına ihtiyaç duyarak kaldırımlara çıkabildiğini belirtiyor. Halbuki bir engelli vatandaşın kendi başına çıkıp şehrin her yerine gidebilmesi gerektiğini aktaran Köylü, şehirlerin bir an önce engelli vatandaşların engelsiz bir şekilde dolaşabileceği bir yapıya kavuşmasını istiyor. Köylü ''Bazı rampalar çok dik, buralara tekerlekli sandalye ile çıkmak mümkün değil. Yeni yapılan kaldırımlar haricinde çoğu yerde ise bu rampalar da yok, bazı resmi kurumlarda da çok zorluk yaşıyoruz.'' ifadelerini kullanıyor.

Şehir içi minibüslerini de kullanamadıklarını aktaran Köylü, şehirlerde engelsiz taksi uygulamalarının hayata geçirilmesini istiyor.