Sirkeci'de, kapakları açık halde iskeleden uzaklaşırken otomobilin denize düşmesi ve
5 yaşındaki Ece Su ile anneannesinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, aracı kullanan Ece Su’nun annesi Ebru Güleren Yılmaz yüzde 45, feribot kaptanı ise yüzde 30 tali kusurlu bulundu. Mahkeme, bir önceki raporla çeliştiği gerekçesiyle yeni bilirkişi raporu istedi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ ve ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmaya neden olmak’ suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan feribotun kaptanı Erkan Atalay İm, çımacı (İskeledeki görevli) Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar (gemideki görevli) ile avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, bilirkişiden istenen raporun mahkemeye ulaştığını söyledi. Uzak yol kaptanları Hakan Tüylü ve Cenk Güven ile İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi Tanju Kurtuluş tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, otomobil sürücüsü Ebru Güleren Yımaz, yüzde 45 oranla en yüksek tali kusurlu olarak gösterildi. Raporda, kazada kızını ve annesini kaybeden sürücü Yılmaz'ın kazayı önleyici zorunlu 5 hareketi yapmadığı, tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı gerekçeleriyle yüzde 45 oranında tali kusurlu olduğu öne sürüldü.

Hiçbir kurum ve kişinin asli kusurlu gösterilmediği raporda, sürücü Yılmaz'ın, "Dikkatini dağıtan araç içi ortamın", "Sürücü tarafından yapılması gereken, kazayı önleyecek zorunlu hareketlerin yapılmasının/ yapılamamasının, sürücüde o anlık oluşan dikkat zafiyetinden kaynaklanabileceği." gerekçeleriyle yüzde 45 oranında tali kusurlu olduğu iddia edildi.

‘GEMİ KAPTANI YÜZDE 30, OLUMSUZ ÇALIŞMA KOŞULLARI YÜZDE 10 KUSURLU’

Gemi kaptanı Erkan Atalay İm'in ise yüzde 30 oranında tali kusurlu gösterildiği raporda, "Gemi adamları açısından devamlı şekilde yoğun ve tempolu bir çalışma ortamı içinde bulunulduğu, Harem-Sirkeci hattında çalışan feribotlarda personelin hepsi sabah erken saatlerden geç saatlere kadar dinlenmeksizin çalıştığı, bu yoğun tempolu çalışmanın hayatın olağan akışı içinde, zihin sağlığı açısından olumsuz koşullar oluşturduğu ve oluşturabileceği, bu nedenle olumsuz çalışma koşullarının yüzde 10 oranında tali kusurlu olduğu…" ifadelerine yer verildi.

Raporda, arabaları gemilere sevk eden personel ve şirket uygulamalarındaki hatalardan dolayı işletmeci kuruluşun da, "Liman yükleme sahasında yüklemeyi aniden durdurabilecek, geminin kalkmasını engelleyecek bir sistemin olmadığı, bu sistemin Pendik- Yalova hattında bulunduğu fakat kazanın olduğu iskelede olmadığı ve yükleme prosedüründeki hatalar nedeniyle yüzde 10 oranında tali kusurlu olduğu." açıklaması yapıldı.

Gemi kaptanı Erkan Atalay İm'in avukatı, raporu kabul etmediklerini ifade ederek yeni rapor istedi. Mahkeme, soruşturma aşamasında alınan raporla yeni rapor arasında çelişkiler olduğu gerekçesiyle yeni bir bilirkişi alınmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

15 Mart 2014 tarihinde Sirkeci İskelesi'nde meydana gelen olayda 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ile anneannesi Şaziye Güleren yaşamını yitirdi. Aracı kullanan Ece Su Yılmaz'ın annesi Ebru Güleren Yılmaz ile teyzesi Mine Dalkılıç ise yaralı olarak kurtuldular. Kazadan sonra geminin kaptanı Erkan Atalay İm, çımacı Levent Dönmez ile usta gemici Özay Yaşar hakkında, "Taksirle ölüme sebebiyet vermek" ve "Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yaralanmaya" neden olmak suçlarından 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.