Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın öğleden sonra ki oturumunda iddianamenin okunmasına devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanıkların tamamı ile tutuksuz sanıkların bir kısmı, madende hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve mağdurlar hazır bulundu. Sabah başlayan iddianamenin okunması işlemine öğle arasının ardından devam edildi. Sanıkların savcılık ifadeleri, TÜBİTAK, Polis Kriminal Laboratuarı ve Bilirkişi raporları duruşma salonunda sanıklar ile mağdur ve müştekilere okundu. Bilirkişi raporundan, madende işçilerin kullanması için verilen Çin malı gaz maskelerinin tamamının 20 yıl önce üretildiği ve kullanım ömürlerini tamamlandığı, başka ülkelerin üretimi olan bazı maskelerin de paslandığı okundu.

BİLİRKİŞİ RAPORU: FACİA ÖNLENEBİLİRDİ
Facianın ardından görevlendirilen bilirkişi heyetinin yaptığı araştırmalar sonucu hazırladığı raporda sanıkların yüzüne okundu. Bilirkişi raporuna göre kazanın önlenebilir, gaz sensörlerinin olası faciayı haber verdiği ancak ocakta çalışmaların durdurulmadığı belirtildi. Bilirkişi raporuna göre olayda TKİ Yönetim Kurulu Başkanı, İşletme Daire Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Müfettişleri, MİGEM görevlileri, Maden İşleri Genel Müdürü gibi birçok kamu görevlisinin asli kusurlu olduğu da belirtildi.

YALANCI KATİLLER
Duruşmayı mahkeme başkanı, 18.20'de bitirdi. Bu sırada şehit madencilerin yakınları, duruşma salonundan çıkarılan tutuklu sanıklara, 'katiller', 'yalancı katiller' diye tepki gösterdi. Salondan çıkartılan sanıklar, vakit kaybedilmeden cezaevi aracına bindirilerek Aliağa Şakran Cezaevi'ne götürüldü.

Yarın duruşmaya, iddianamenin 163 sayfasından itibaren okunmasıyla devam edilecek.