Ankara Sincan’da cami ve imam hatip yaptıranlara yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 22 kişiden 6’sı tutuklandı. Operasyonda gözaltına alınan kişiler arasında iş adamı müvekkilleri olduğunu belirten avukat Mehmet Deveci, müvekkillerinin batırılmak istendiğini söyledi. Operasyona konu olaylarla ilgili savcılığın bir bilirkişiye keşif yaptırarak rapor aldığını belirten Deveci, "Alınan raporun içeriğinde özetle diyor ki 'yapılan işlem belediye mevzuatına, imara ve diğer yasal şeylere aykırı bir husus bulunmamaktadır." dedi.

Ankara Sincan’da aralarında iş adamlarının da bulunduğu cami ve imam hatip yaptıran 22 kişiye operasyon yapıldı. Yapılan operasyon sonrası 6 kişinin tutuklanmasına karar verildi. konu ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulunan avukat Mehmet Deveci, operasyonun Aralık 2013’te başladığını belirtti. Operasyonun 17 Aralık’tan sonra başlamasının kendilerine manidar geldiğini aktaran Deveci, "İlk önce yalancı bir ihbar mektubu gönderildi. Bunun araştırılmasına gidilmeden 2 yalancı tanık ayarlandı. Bunlar dosyada çok sabit olan şeyler. Onların beyanı ile operasyon yapıldı. Müvekkillerin evleri, işyerleri arandı, bilgisayarlarına el konuldu. Hayatları didik didik edildi. Banka hesaplarına bloke konuldu. Eş zamanlı olarak Dernekler Masası, belediye, Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçti. Tam bir çökme operasyonu yapıldı." açıklamasında bulundu.

Tutuklananlar arasında 75 yaşında birinin olduğunu kaydeden Deveci, bu kişinin eşinin yeni ameliyat olduğunu ve bakıma muhtaç iki çocuğunun bulunduğu bilgisini verdi. Müvekkillerinin 2010’da bir ihaleye fesat karıştırmakla suçlandıklarını dile getiren avukat Deveci şöyle devam etti: "Gerçeklerle ilgili olmayan çok alakasız, ilgisiz sorular soruldu. Fetullah Gülen örgütünün üyesi misiniz? Neden camide bağış topladınız? Küçücük bir cami inşaatı için neden kocaman levha yaptırdınız? Eğer samimi ve iyi niyetli olunsaydı ve sorulması gereken soru şuydu: 'Bir inşaat yapmışsınız. Burada cami, sosyal alan ve işyerleri olan bir proje var. Bu projeye uydunuz mu, uymadınız mı?"

'YAPILAN İŞLEM BELEDİYE MEVZUATINA, İMARA VE DİĞER YASAL ŞEYLERE AYKIRI BİR HUSUS BULUNMAMAKTADIR'

Projenin ne kadarının inşaat alanı ne kadarının cami alanı olduğunun belli olduğunu vurgulayan Deveci, "Bu hukuksuzlukları savcılık makamı da kendisi bir bilirkişiden keşif yaptırarak raporu aldı. Alınan raporun içeriğinde özetle diyor ki yapılan işlem belediye mevzuatına, imara ve diğer yasal şeylere aykırı bir husus bulunmamaktadır. Ancak belediye görevlileri yönü ile ‘şöyle yapılsaydı daha iyi olurdu’ şeklinde tenkitler var. Bu normladır." şeklinde konuştu.

'EĞER BU TUTUKLULUK SÜRESİ UZUN SÜRERSE ARKADAŞLAR BATIRILACAKLAR, OPERASYONUN BİR AMACI DA BU OLABİLİR'

İnsanları suçlu gibi toplayıp hiçbir delil olmadığı halde tutuklamanın son derece ağır ve haksız bir uygulama olduğunu vurgulayan Deveci, "Türkiye, bu uygulamayı epeydir yapıyor. Adını da koyduk bunun; algı operasyonları. 6 klasör dosya içerisinde şişirilmiş, üretilmiş belgeler var. Hiçbirinin de gerçeklerle ilgisi yok ama müvekkillerimiz tutuklu bulunuyor. Tutuklu olan genç dinamik, kapasiteli iş adamlarımız var. Bunların çok yüklü ödemeleri, ticaretleri var. Alacaklarını tahsil edecekler, borçlarını ödeyecekler. Eğer bu tutukluluk süresi uzun sürerse arkadaşlar batırılacaklar. Operasyonun bir amacı da bu olabilir." dedi.

Bir avukat olarak üzgün ama bir vatandaş olarak daha çok üzgün olduğunu kaydeden Deveci, operasyonların cami yaptıran, taşradan gelen öğrencilere yurt ayarlayan, devlete imam hatip yapıp teslim eden hayır sahibi insanlara uzanmış olmasını izah edemediğini söyledi.