Kars'ta Kümbet Camii olarak bilinen, 12 Havariler Kilisesi'ne 5 metre, Ebu'l Hasan Harakani Hz. Türbesi ve Evliya Camii'ne 20 metre mesafede yapılacak abdesthane için yürütülen çalışmalar korkutuyor. İş makinesinin, alanda hilti ile yürüttüğü taş kırma çalışmasının tarihi yapılara zarar vereceği endişesi hakim.

Kars Valiliği'nce, Evliya Camii ve Kars Kalesi'nin çevresinin düzenlenmesi, aydınlatılması, Osmanlı Mahallesi ve Osmanlı Çarşısı oluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu projelerini kapsadığı ileri sürülen 'Tarihi Dokunun Korunması Projesi' çalışmaları sürüyor. 929-953 yılları arasında Ermeni Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan 12 Havariler Kilisesi, günümüzde Kümbet Camii olarak bilinen ve 2001 yılında restore edilerek ibadete açılan, Sultan III. Murad döneminde, 1579'da Kars Kalesi onarılırken yaptırılan Evliya Camisi ile yine aynı tarihlerde restore edilen Ebu'l Hasan Harakani Hz. Türbesi dibinde başlatılan çalışmalar tarihi yapıları tehdit ediyor.

‘Tarihi Dokunun Korunması Projesi’ kapsamında Eylül ayı başlarında başlanan çalışmalara Harakani gönüllüleri tepki göstermiş, bin bir emek ve zorlukla yaptıkları yapıların yıkılacak olmasına anlam verememişlerdi. Kaleiçi Mahallesinde oturan Hasan Kaya, "Burada bir yanlışlık var. 11. ayın 24'ünde bu proje biter mi? Bu bir seçim propagandasıdır" diye konuştu. Çizilen proje ile onlarca ağacın sökülecek olmasına anlam veremeyen gönüllüler, alanda incelemelerde bulunan Kars İl Müftüsü Mehmet Genç'e durumu anlatarak sitem etti. Bu olayın tamamen siyasi olduğuna dikkat çeken Sedat Doğanay da, "Kars'ta AK Parti'nin belediye ve diğer seçimleri kazanamamasından kaynaklanan seçim öncesi bir yatırım, başka bir şey değil." ifadelerini kullandı.