Kahramanmaraş’ta, binlerce ağacın kesildiği baraj kıyısındaki alanın mezarlık yapılmasına tepkiler büyüyor. Bu ay sonunda cenazelerin defnedilebileceği açıklanan Şeyh Ali Sezai Efendi kabristanında basın açıklaması yapan CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş, sert eleştirilerde bulundu. Söz konusu bölgeye mezarlık yapılmasının 'ihanet' olduğunu savunan Ateş, alınan bu karardan bir an önce vazgeçilmesini istedi. Bölgenin Kahramanmaraş’ın gelecek 50 yıllık yerleşim alanı sorununun çözüleceğini öne süren Ünal, "O ağaçlar boşuna kesildi, kesildi ama en azından bu bölgeye yazık etmesinler, bölge Maraş'ın önümüzdeki 50 yılı için imar anlamında kurtuluşu olabilir." dedi.

Kahramanmaraş’ta, AKP’li Belediye tarafından bir yıl önce ormanlık alandaki 5 bin ağacın kesilerek mezarlık alanına dönüştürülmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. İl genelinde birçok siyasetçi ve gazeteci, şehrin yanı başındaki Kılavuzlu Baraj Gölü'ne nazır 500 bin metrekare alanın mezarlık alanı olarak tahsis edilmesine tepki gösteriyor. Ağaçların 'boşuna' kesildiğini savunan gazeteci ve siyasetçiler bölgenin mezarlık için elverişli olmadığı görüşünde.

Kahramanmaraş Belediyesi, geçen yıllarda kent merkezinde mevcut Şeyh Adil Mezarlığı'nda yer kalmadığını gerekçe göstererek, Hasancık mevkindeki 500 bin metrekare alanın belediyeye tahsisi için Orman Bölge Müdürlüğü'ne müracaat etmişti. 2012 yılında tahsisi yapılan alan, 49 yıllığına belediyeye devredildi. Devri işleminin tamamlanmasıyla dönemin Belediye Başkanı Mustafa Poyraz başkanlığında çalışmalara başlayan Belediye, geçen yıl baraj gölüne nâzır ormanlık alanda mezarlık yapmak için binlerce ağacı kesti. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz döneminde başlayan proje, 2014 yerel seçimlerde AKP’den aday olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Fatih Mehmet Erkoç döneminde hız kesmeden devam etti. Ağaç kesiminin ardından Şeyh Ali Sezai Efendi ismi verilen ve çevre düzenlemesi ile altyapısı tamamlanan kabristanda bu ay sonunda defin işlemleri başlayacak.

'BÖLGE, MEZARLIK İÇİN ELVERİŞSİZ'

'Ağaç katliamının' yaşandığı alanın mezarlık için elverişsiz olduğunu savunan CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş, mezarlık alanında basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne sert eleştirilerde bulunan Ateş, ağaçların boş yere kesildiğini söyledi.

'Ağaç katliamının' yaşandığı alanın kentin 50 yıllık imar sorununu çözeceğini iddia eden Ateş, "Bu memlekette sivil toplum örgütleri var, bu memlekette TEMA var, bu memlekette vakıflar var. Memleketin sorunları hakkında niye bir tek kelime etmiyorlar, ağaçların kesilmesi bir katliamdır, bölge mezarlığa elverişli bir bölge değil. O ağaçlar boşuna kesildi, kesildi ama en azından bu bölgeye yazık etmesinler, bölge Maraş'ın önümüzdeki 50 yılı için imar anlamında kurtuluşu olabilir." dedi.

Yeni mezarlık alanın sağlık, sosyal ve çevre açısından olumsuz etkiler doğuracağını söyleyen Ateş, piknik alanları, konutlar ve lokanta gibi mekânların hemen yanı başına mezarlık yapılmasının doğru olmadığını ifade etti.

Bölgenin imara açılması önerisinde bulunan Ateş, "2 yıldan beri bu konuda uyarılarımıza kulak asılmıyor, memleketimizin yeni mezarlık yeri ile ilgili bu bölgede binlerce ağaç kesildi. Bu bölgeye yapılacak olan bir mezarlık bu memlekete yapılabilecek en büyük ihanetlerden birisidir, bunu defalarca dile getirdik. Bu konuyla ilgili biz sadece eleştirmekle kalmayıp çözüm önerileri de getirdik, belediyeye iletildi. Büyükşehir Belediye Başkanınız çocuklarımızın geleceğini düşünüyorsa buradaki mezarlık kararından vazgeçilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Kentin batıya doğru geliştiğini anlatan Ateş, yeni mezarlık alanın bu gelişi olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Ateş, şöyle konuştu: "Biz bu bölgedeki bir mezarlığı doğru bulmuyoruz, çünkü Kahramanmaraş batıya doğru gelişen bir şehir. Konut ve imar bu bölgede yoğunlaşmış durumda. Bu bölgeye konulacak bir mezarlık kentin batıya doğru gelişmesini ve ilerlemesini engelleyecektir. Buradaki mezarlığın birçok yan etkiler de olacak. Bu bölgeye konulacak olan cesetler yağan yağmur sularıyla mikroorganizmalar taban suyuna karışacak ve hemen yanı başındaki baraj gölüne akıp gidecek, bu sağlık sorunlarına sebep olabilir. Mezarlığın tam karşısında park alanı ve belediyenin yeni toplu konutları var. İnsanlar oturtulacak yapılan konutların hemen karşısında mezarlık olacak. Proje, çevre, sosyal ve sağlık anlamında çok yanlış bir proje. Bu bölge imar açılırsa konut fiyatları düşer, siz gelişmenin önünde getirip engeller koyarsanız imara açılacak yerde, barajın kenarında, su kıyısında mezarlık alanı yaparsanız Maraş gelişmez. Fatih Mehmet Erkoç eğer böyle bir hata yaparsa gelecek nesiller kendini asla affetmez."