Sonbaharla birlikte çatı ve baca yangınları açısından en tehlikeli dönem başlıyor. Her yıl binden fazla baca ve çatı, zamanında gerekli önlemler alınmaması sebebiyle yanıyor. Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), yangınların ihmal ve hatalı uygulamalardan kaynaklandığını bildirerek, kış mevsimine girilmeden çatı ve bacaların uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi uyarısında bulundu.

ÇATIDER tarafından 25 Eylül – 1 Ekim Yangından Korunma Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, hayati tehlikelere yol açabilecek çatı ve baca yangınlarına karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar, bacaların hatalı yapılması, çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı, tesisat hataları ve gerekli bakımların ihmal edilmesinin üzücü kayıplara yol açtığını hatırlatarak, “Baca ve çatılar, sonbahar ve kış aylarından önce mutlaka kontrol ettirilmeli, çatı ve baca uygulamaları uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.” dedi.

"YANGINA KARŞI ÇÖZÜM UZMAN KONTROLÜ”

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye’de binlerce çatının uzman olmayan kişiler tarafından, geleneksel yöntemlerle yapıldığı ve onarıldığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Zaman zaman çok büyük kayıplara yol açan çatı ve baca yangınlarının sebepleri arasında, bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması, baca temizliklerinin yapılmaması, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi yer alıyor. Bu nedenle çatı tadilat, yenileme veya tamirat işlemleri için uzman bir firma tercih edilmelidir. Doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanması, ideal ve tehlikelerden uzak çatılar için şarttır. ÇATIDER olarak yaklaşık 12 yıldır bu konularda üyelerimizi ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendiriyoruz. Bugün tüm ÇATIDER üyeleri, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda örnek bir başarı ortaya koyuyor.”